REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladna koalicija še neusklajena glede protitobačnega zakona

Vladna koalicija še neusklajena glede protitobačnega zakona

Ministrica Milojka Kolar Celarc je s koalicijo danes ponovno usklajevala protitobačni zakon, govora je bilo o definiciji odprtih prostorov, enotni embalaži, tobačnemu centu in elektronskih cigaretah. A usklajeni še niso. Zakon ga bo ministrica predstavila poslanskim skupinam, s finančnim ministrstvom pa se bodo nadalje usklajevali o tobačnem centu.

Medtem ko v DeSUS po besedah poslanca Tomaža Gantarja načelno podpirajo namen zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, a imajo še nekatere pripombe, pa v poslanski skupini SD zakonu v trenutki obliki niso naklonjeni in ga bodo težko podprli, če sprememb ne bo. Kaže pa, da imajo v DeSUS in SD podobne pripombe.

Kot je po današnjem usklajevanju za STA pojasnila poslanka SD Bojana Muršič, od ministrice za zdaj niso dobili želenih odgovorov. Pomisleke imajo predvsem glede enotne embalaže tobačnih izdelkov, ki po njihovem prepričanju pomeni omejevanje gospodarske pobude. Ministrici so danes predlagali, naj opredelitev enotne embalaže, k čemur Slovenijo zavezuje tudi evropska direktiva, uredi v posebnem zakonu. Podobno se jim zdi smiselno v DeSUS.

Za SD je problematična tudi zakonska dikcija zaprtega prostora v gostinskih lokalih, kjer je kajenje prepovedano. Muršičeva pričakuje, da bodo dikcijo spisali bolj jasno in bodo tako gostinci kot inšpektorji vedeli, kaj je zaprti prostor in kaj ne. Podobno je v izjavi za STA danes opozoril Gantar.

Tudi v medijih se je zadnje dni pojavljalo omenjeno vprašanje. Ministrica za zdravje pa je v današnjem sporočilu za javnost po koalicijskem usklajevanju zatrdila, da je ta definicija popolnoma enaka, kot je veljala doslej. Odprti prostori lokalov, ki danes ustrezajo zakonu, bodo ustrezali tudi po novem predlogu zakona, je zatrdila.

Po njenih navedbah so koalicijskim predstavnikom tudi pojasnili, da bo industrija zaradi direktive morala v vseh državah EU do maja prihodnje leto cigaretne škatlice opremiti z velikimi slikovnimi opozorili. Ob tem bodo v Sloveniji z ukrepom enotne embalaže uredili še tisti prostor na tobačnih izdelkih, kjer industrija z različnimi barvnimi in oblikovnimi elementi lahko nagovarja predvsem nove, tudi mladoletne kadilce, je pojasnila Kolar Celarčeva. Tak ukrep so poleg Avstralije že uvedle tudi nekatere druge države.

Tako kot sosednje države tudi Slovenija uvaja izenačitev elektronskih cigaret z ostalimi tobačnimi izdelki, kar pomeni prepoved njihove uporabe v zaprtih javnih prostorih, prepoved prodaje mladoletnim ter popolna prepoved njihovega oglaševanja. "S tem želimo preprečiti začetek uporabe teh izdelkov predvsem med mladimi, saj raziskave kažejo, da kajenje elektronskih cigaret štirikrat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi navadne cigarete," je navedla ministrica.

Predlog zakona bo v prihodnjih dveh tednih predstavila še poslanskim skupinam, nadaljevalo pa se bo tudi usklajevanje z ministrstvom za finance, ki nasprotuje tobačnemu centu.

Poslanec SMC Branko Zorman je v izjavi za STA danes pojasnil, da ministrstvo za finance in ministrstvo za zdravje iščeta morebitno alternativo tobačnemu centu, da bi se "z drugim orodjem doseglo iste cilje".

Da skupaj iščejo in predlagajo nove rešitve, ki bi lahko bile po njihovem mnenju primerna alternativa obstoječemu predlogu, so za STA danes pojasnili tudi na ministrstvu za finance. Poudarili so, da podpirajo napore ministrstva za zdravje, predvsem krepitev preventivnih aktivnosti.

Vendar pa so prepričani, da morajo biti ekonomski ukrepi premišljeni in uravnoteženi. Dodatna sredstva je za ta namen po mnenju ministrstva treba iskati v okviru integralnega proračuna in ne z namenskimi sredstvi. Kot so še spomnili, so se v luči iskanja najboljših rešitev že približali ministrstvu za zdravje pri vprašanjih enotne embalaže in licenciranja.

Gantar je dejal, da podpira pritok dodatnih sredstev v zdravstvo, ne glede na to, iz katerega vira. Ne ve pa, ali je tobačni cent najbolj ugodna rešitev. Po njegovem mnenju tudi ne bi smel biti namenjen plačevanju na primer specializantov, kot to predvideva zakon, pač pa je treba ta denar namensko opredeliti za javnozdravstvene programe in promocijo zdravja.

Podobno menijo v SD, kjer sicer idejo tobačnega centa podpirajo, pričakujejo pa, da bo ta denar v celoti namenjen preventivi. Na sestanku poslanske skupine z ministrico, ki bo že prihodnji teden, od Kolar Celarčeve pričakujejo izčiščena določila glede tobačnega centa.

V DeSUS in SD opozarjajo tudi na to, da se skoraj dve tretjini zakona nanašata na druge podzakonske predpise, ki naj jih sprejme ministrstvo za zdravje, teh predpisov pa še niso videli.

Medtem ko Muršičeva ocenjuje, da je zakon daleč od usklajenega, pa Zorman nasprotno ugotavlja, da do večjih razhajanj ne prihaja in ne bo veliko težav, ko bo ministrica poslanskim skupinam pojasnila rešitve. Ocenil je še, da gre v veliko primerih za napačno razumevanje zakona. "Vsi, ki zakon ocenjujejo zgolj po člankih iz časopisov, ki zakonu niso naklonjeni, dobijo napačno sliko," je dejal poslanec.

Kljub vsemu pa bi zakon po njegovem mnenju lahko pravočasno šel čez vladno sito in parlamentarni odbor, da bi ga lahko uvrstili na decembrsko sejo DZ.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek