REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada Nigra francoskemu podjetju preklicala dovoljenje za rudarjenje urana

Vlada Nigra francoskemu podjetju preklicala dovoljenje za rudarjenje uranaFrancosko podjetje »Orano« je napovedalo, da bo skušalo odločitev o odvzemu dovoljenja izpodbijati pred nacionalnimi in mednarodnimi sodišči. Vir: Posnetek zaslona, X

Niger je preklical dovoljenje za delo francoskemu proizvajalcu jedrskega goriva Orano v enem največjih rudnikov urana na svetu, poroča AFP.

Podjetje »Orano« je sporočilo, da je izgubilo dovoljenje za obratovanje v rudniku Imuraren v severnem Nigru.

Izkoriščanje urana v tem rudniku bi se moralo začeti leta 2015, a je bil projekt po padcu svetovnih cen urana zaradi japonske jedrske katastrofe leta 2011 v Fukušimi začasno ustavljen.

Vlada Nigra je po prevzemu oblasti julija lani obljubila, da bo pregledala vse rudarske koncesije v državi, ministrstvo za rudarstvo pa je družbo »Orano« opozorilo, da ji bo odvzelo licenco, če se dela v rudniku ne bodo začela do 19. junija.

Podjetje »Orano« je sporočilo, da je prepoved prišla kljub nedavnemu začetku del na tej lokaciji.

Prav tako »Orano« trdi, da je »pripravljen vzdrževati vse kanale komunikacije z oblastmi Nigra« in da bo poskušal izpodbijati odločitev o odvzemu dovoljenja pred nacionalnimi in mednarodnimi sodišči.

Francosko podjetje je v Nigru prisotno od leta 1971.

Rudnik urana v Arkokanu so zaprli leta 2021, »Orano« pa upravlja še en rudnik urana v severni regiji Arlit.

Po podatkih jedrske organizacije Euratom je Niger leta 2022 proizvedel četrtino urana za potrebe evropskih jedrskih elektrarn.

Pred tem so vojaške oblasti Nigra odpovedale gostoljubje francoskim in ameriškim vojaškim enotam ter začele vojaško sodelovanje z Rusijo in Iranom.

V zadnjih letih se kitajska, avstralska, ameriška, britanska, italijanska, kanadska, ruska in indijska podjetja ukvarjajo z rudarjenjem urana v Nigru.

Leta 2022 je bilo v Nigru 31 dovoljenj za raziskovanje in 11 dovoljenj za rudarjenje za tuja podjetja.

Rudarsko podjetje Azelik, ki je v lasti Kitajske, je prevzelo rudarjenje urana na severu države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek