REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veleposlanik RF na Danskem: Rusija ne sprejema meja, ki so si jih ZDA samovoljno izbrale na Arktiki

Veleposlanik RF na Danskem: Rusija ne sprejema meja, ki so si jih ZDA samovoljno izbrale na ArktikiMorsko dno je mednarodno območje, ki je razglašeno za skupno dediščino človeštva, ZDA pa so s samovoljnimi dejanji globalni skupnosti odvzele precejšnja območja, opozarja Barbin. Vir: Posnetek zaslona, X

Odločitev Združenih držav Amerike, da brez posvetovanja s Komisijo o mejah epikontinentalnega pasu vzpostavijo zunanje meje v dolžini več kot 200 navtičnih milj na sedmih območjih svetovnih oceanov, vključno z Arktiko, je kršitev konvencije ZN iz leta 1982 o pomorskem pravu, opozarja ruski veleposlanik na Danskem Vladimir Barbin.

Ruski veleposlanik: ZDA s samovoljnim širjenjem epikontinentalnega pasu izzivajo stabilnost Arktike. Vir: Posnetek zaslona, X

»Rusija ne more sprejeti takšnega pristopa k mednarodnemu pravu in ne priznava zunanjih meja, ki so jih ZDA samovoljno določile,« pravi Vladimir Barbin.

Poudarja, da je morsko dno mednarodno območje, ki je razglašeno za skupno dediščino človeštva, ZDA pa so s samovoljnimi dejanji svetovni skupnosti odvzele pomembna območja in omejile pravico drugih držav do dostopa do naravnih virov.

Spomni, da je Rusija 18. marca letos na zasedanju Mednarodne agencije za morsko dno Združene države Amerike pozvala k ratifikaciji konvencije in uporabi norm, ki jih vsebuje, tako glede pravic kot obveznosti.

»Rusija vztraja, da je treba ohraniti enoten pristop za vse države in se izogibati izjemam.

Če mednarodna skupnost ne bo nasprotovala samovoljnim ameriškim ukrepom, bo to pomenilo odobravanje ameriškega modela obnašanja,« opozarja Barbin.

Nakazuje, da bo vzpostavljen precedens za druge države, da se izognejo Komisiji o mejah epikontinentalnega pasu, a pojavila se bodo tudi dodatna tveganja in izzivi za stabilnost na Arktiki.

»Ogroženi bodo dogovori arktičnih obalnih držav iz deklaracije iz leta 2008 o uskladitvi z obstoječim pravnim okvirom,« pravi ruski veleposlanik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek