REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina Nemcev meni, da se delo NE izplača: Ob odbitku davkov je plača enaka socialni pomoči

Večina Nemcev meni, da se delo NE izplača: Ob odbitku davkov je plača enaka socialni pomočiZaposleni, ki dela za minimalno plačo, ki trenutno znaša 13,9 evra na uro, zasluži okoli 2000 evrov bruto. Po odštetem davku, pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju ter drugih stroških pa mu ostane približno 600 evrov, kar je le nekaj več od nadomestila za brezposelnost. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Večina državljanov Nemčije meni, da se delo ob vedno večjih socialnih prejemkih ne izplača, je pokazala javnomnenjska raziskava inštituta INSA.

Alarmantna raziskava. Večina Nemcev pravi: Delo se ne splača več! Vir: Posnetek zaslona

Po raziskavi 52 odstotkov vprašanih meni, da se delo ne izplača, le 40 odstotkov jih meni nasprotno, osem odstotkov pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Po poročanju dnevnika Bild se da s socialno pomočjo in malo dela na črno zaslužiti več kot nekdo, ki je stalno zaposlen in plačuje davke in socialne prispevke, vključno s socialno pomočjo za druge.

Časnik poroča, da je na primer skladiščnik iz Bad Oeynhausna v zahodni Nemčiji pustil službo, potem ko je izvedel za zadnje povišanje nadomestil za brezposelnost.

Na podlagi zadnjega sklepa nemške vlade se bo ta pomoč s 1. januarjem prihodnje leto zvišala za 61 evrov in bo znašala 563 evrov na mesec za samsko osebo plus stroški stanovanja in zdravstvenega zavarovanja, ki jih upravičencem socialne pomoči krije država.

Časnik Bild je izračunal, da zaposleni, ki dela za minimalno plačo, ki trenutno znaša 13,9 evra na uro, zasluži okoli 2000 evrov bruto. Po odštetem davku, pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju, ter po plačilu najemnine in komunalnih storitev pa mu ostane približno 600 evrov, kar je le nekaj več od nadomestila za brezposelnost.

Med tistimi, ki menijo, da se ne splača hoditi v službo, je največ privržencev desnopopulistične Alternative za Nemčijo (AfD), je pokazala raziskava.

Volivci strank vladajoče koalicije, Socialdemokratske stranke Nemčije (SPD), Zelenih in Liberalno-demokratske stranke (FDP), menijo, da se delo vendarle izplača.

Finančni minister Christian Lindner je prejšnji teden dejal, da nadomestila za brezposelnost ne bi smela biti odvračilna za tiste, ki želijo delati.

Predsednik največje opozicijske stranke Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je opozoril, da morajo tisti, ki gredo v službo, do konca meseca zaslužiti več kot tisti, ki prejemajo socialno pomoč.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek