REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V senci ukrajinske vojne besni konflikt med Berlinom in Parizom: Le Figaro razkril, kaj se skriva v zakulisju

V senci ukrajinske vojne besni konflikt med Berlinom in Parizom: Le Figaro razkril, kaj se skriva v zakulisjuKdo bo imel vodilno vlogo v EU? Vir: Zajem zaslona, Telegram

Gospodarski model Nemčije bo v razmerah energetske krize propadel, kar bo ogrozilo njeno vodstvo v Evropi, je v intervjuju za Le Figaro ocenil kolumnist Jean-Michel Quatrepoint.

Energetske razmere razkrivajo pomanjkljivosti nemškega modela, poudarja novinar. Evropska unija ne bo imela druge izbire, kot da priskoči na pomoč Nemčiji, vendar bi morala to podporo vezati na določene pogoje.

Po njegovih besedah ​​se je Berlin dolgo zanašal na industrijsko proizvodnjo, saj se je odločil preusmeriti na obnovljive vire energije – sončno in vetrno - ter ruski plin. Predvsem pa so se Nemci odločili za opustitev jedrske energije.

Evropska unija ne bo imela druge izbire, kot da priskoči na pomoč Nemčiji, vendar bi morala to podporo vezati na določene pogoje, opozarja strokovnjak. Vir: Posnetek zaslona, Le Figaro

Ob usihanju energetskih virov se postavlja vprašanje sodelovanja znotraj Evropske unije.

Medtem ko nekateri zagovarjajo neomejeno solidarnost, drugi menijo, da bi bilo postavljanje pogojev državam severa, še posebej Nemčiji, legitimno.

Zdaj je celoten nemški sistem ogrožen zaradi energetskega zloma, ki bi lahko končal hegemonijo Nemčije v Evropski uniji.

Quatrepoint, novinar, ki spremlja gospodarstvo tako doma kot na evropskem parketu, meni, da bi vodilni položaj v EU lahko prevzela Francija, a Pariz zavirajo ogromen zunanji dolg, trgovinski primanjkljaj, opuščanje industrije in nepripravljenost za razvoj jedrske energije.

Medtem večina v EU »gleda le nase«.

Madžarska se že samostojno pogaja z Rusijo, Španija in Portugalska pa iščeta posebne pogoje pri izvajanju vseevropskega načrta varčevanja z energijo.

Berlin se bo soočil z »verižno reakcijo nepredvidenih posledic«, če Rusija popolnoma prekine oskrbo s plinom, opozarja britanski The Telegraph.

Gre za to, da so glavne nemške panoge, vključno s kemično, v nevarnosti, da bodo uničene, če se ustavi dotok energetskih virov iz Rusije. In to bo povzročilo učinek domin na drugih področjih nemškega (in ne samo nemškega) gospodarstva.

Strokovnjaki nemške Commerzbank svarijo, da bo pomanjkanje energije Nemčijo pahnilo v globoko recesijo.

Delite članek