REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Postojni uradno odprli Hotel Jama

Pred 45. leti je bil v neposredni bližini vhoda v Postojnsko jamo zgrajen Hotel Jama. V naslednjih desetletjih je doživljal slavo in bil kult svojega časa. Žal je doživel tudi propad, bil šest let zaprt in čakal na rušenje. Vendar so se v družbi Postojnska jama odločili drugače in ga obnovili ter danes tudi uradno predali namenu.

"Nismo ga hoteli porušiti, nasprotno, hoteli smo mu vrniti glamur, ki ga je nekoč imel. In to v prenovljeni podobi," je ob odprtju povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

V njem si želijo milijon nočitev, kolikor so jih našteli do zaprtja. "Vsi, ki bomo delali v njem, želimo postaviti nov standard razumevanja zadovoljstva gosta," pa je še poudaril Batagelj.

Hotel je prenovljen tako, da je blizu jamskemu okolju. "Iz spoštovanja do prejšnjega hotela, do prejšnjega arhitekta, do prejšnje arhitekture, interierja, boste tukaj našli ogromno elementov od prej - od teh lestencev iz muranskega stekla do bakrenih slik. Če tega ne bi bilo, bi mi izgubili nit, tudi materiali so čisto vsi avtohtoni," je povedal Batagelj.

V hotelu, ki je sicer sprejel prve goste letos spomladi, je 80 sob, ki so kljub jesenskim mesecem skoraj polno zasedene. Nad obiskom je presenečen tudi Batagelj, obenem pa napoveduje, da bo ob 80 odstotni zasedenosti začel z obnovo tudi drugega dela, kjer bo prenovljenih še 80 dodatnih sob. V tistem delu načrtujejo tudi veliko kongresno dvorano, ki bi lahko sprejela tudi do 1000 gostov.

Prav za premostitev mrtve turistične sezone Hotel Jama ponuja tudi dve kongresni dvorani za 400 in 300 gostov.

Vrednost prenove je po direktorjevih besedah znašala osem milijonov evrov, še dodatna dva naj bi veljal drugi del prenove v prihodnjih letih.

Hotel Jama je nastajal v času gospodarskega razcveta, konec šestdesetih in začetek sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se vrata tedanje države na široko odpirala turizmu. Tedanji upravljavci Postojnske jame so vedeli, da se mora turistično središče okrog jame hitro razvijati in da bo sodobni hotel del tega proaktivnega razvoja. To je pomenilo nova delovna mesta ter ne nazadnje večji poslovni uspeh. Velika želja je bila uresničena, ko so 16. julija 1971 svečano odprli nov, sodoben Hotel Jama.

Vizije hitrega razvoja so se začele uresničevati že v letih, ki so prihajala - še istega leta so v Postojnski jami gostili desetmilijontega gosta, v naslednjih dveh desetletjih pa se je uresničeval še en cilj - milijon obiskovalcev Postojnske jame letno. Z večanjem števila obiskovalcev je raslo tudi število gostov v hotelu Jama. Zabeležil je okrog milijon nočitev, dokler ni leta 2010 dokončno zaprl svojih vrat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek