REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Kristalni palači BTC-ja o družbi 5.0 – tudi v Sloveniji

V Kristalni palači BTC-ja o družbi 5.0 – tudi v SlovenijiJože Mermal, predsednik uprave BTC

V Kristalni palači v BTC Cityju Ljubljana je potekal 5. Forum: Družba 5.0 v Sloveniji. Dogodek je organiziral Slovensko–japonski poslovni svet v sodelovanju z družbo BTC in ob podpori več slovenskih ministrstev ter veleposlaništva Japonske v Sloveniji. Med udeleženci je bil tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

EU in Japonska sta s 1. februarjem uveljavili največje trgovinsko območje na svetu, dogodek v BTC Cityu pa je pokazal poti do izgradnje naprednejše družbe in tudi kako uspešno poslovati z Japonsko.

Avtonomno vozilo Navya v BTC-ju
Avtonomno vozilo Navya, ki je po BTC-ju preizkusno že vozilo potnike in to popolnoma brez pomoči voznika.

Predstavljeni so bili uspešni japonsko-slovenski projekti, slišati pa je bil tudi poziv k sodelovanju pri razvoju inovacij za boljšo in pravičnejšo družbo. Dogodek je združil več kot 140 predstavnikov iz vrst gospodarstva, akademske sfere, politike in medijev. Gostje so razpravljali o priložnostih in izzivih slovensko-japonskega sodelovanja na področju naprednih tehnologij za življenje in poslovno udejstvovanje.

Vsebina dogodka se je nanašala na japonsko razvojno pobudo »Society 5.0« oziroma Družba 5.0, katere cilj je ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj in nasloviti izzive družbe ter ustvariti boljšo, superpametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju.

Družba 5.0 predstavlja naslednjo stopnjo po informacijski revoluciji, ko bo nastopila širša raba novih tehnologij, kot so umetna inteligenca, masovni podatki in internet stvari

Že danes namreč Slovenija z Japonsko odlično sodeluje na številnih področjih, kot so mobilnost, logistika, robotika, energetika, medicina in drugi, pri tem pa koncept Družba 5.0 ponuja možnost sodelovanja na mnogo višjem nivoju.

Slovenija ima namreč možnost postati evropski partner Japonski za skupen razvoj te izjemno kompleksne ideje. Pri uresničevanju vizije je v načrtu tudi ustanovitev skupnega ekspertnega tima, ki bo izdelal strateški načrt za implementacijo Družbe 5.0 v Sloveniji.

Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, je poudaril primat BTC Cityja Ljubljana na področju napredne razvojne infrastrukture v Sloveniji:

»V družbi BTC smo predani tehnološki preobrazbi navzven in navznoter. Poleg uvajanja novih tehnologij za lastno poslovanje, upravljamo z edinstvenim ekosistemom BTC City Living Lab, ki ima razvejano fizično in digitalno infrastrukturo. Našim partnerjem omogočamo realno raziskovalno in razvojno okolje za preizkušanje naprednih tehnologij s področja logistike, pametnih omrežij, trgovine, robotike in mobilnosti ter njihove interakcije z ljudmi. Tako imamo tudi idealni ekosistem, v katerem lahko japonski partnerji v osrčju Evrope strategijo Družbe 5.0 prilagajajo evropskemu okolju. Kljub geografski in kulturni oddaljenosti Japonske vidim veliko skupnih točk, od uvajanja novih tehnologij do skrbnega ravnanja z naravnimi viri, ki smo jih v naši strategiji razvoja izpostavili tudi v družbi BTC. S sodelovanjem pri pobudi Družba 5.0 pa gradimo pametno prihodnost, v kateri tehnologija ljudem bogati življenje,« je poudaril Jože Mermal.

Ickiawa Vir:Studio Bomba
dr. Yoshiaki Ichikawa, gostujoči profesor na japonskih univerzah v Tami in Tokiu, višji glavni inženir pri družbi Hitachi.

Na dogodku je spregovoril tudi dr. Yoshiaki Ichikawa, gostujoči profesor na japonskih univerzah v Tami in Tokiu, strokovnjak za napredne tehnologije in standardizacijo, višji glavni inženir pri družbi Hitachi, ki je predstavil svoj pogled na implementacijo koncepta Družbe 5.0. v Sloveniji.

»Družba 5.0 predstavlja naslednjo stopnjo po informacijski revoluciji, ko bo nastopila širša raba novih tehnologij, kot so umetna inteligenca, masovni podatki in internet stvari…Družba 5.0 bo spodbujala inovativnost ter kooperativni poslovni ekosistem, v katerem bi različne vrste podjetij sodelovale ter se medsebojno spodbujale na vzajemno koristen način. Ob tem se vendarle zdi, da je v manjših skupnostih, kakršna je Slovenija, to lažje storiti kot v večjih, v katerih živi ogromno ljudi. Menim, da je znotraj Slovenije BTC City odlično okolje, lahko bi mu rekli tudi pilotni testni poligon za preskušanje vsega novega, zato pričakujem, da bo imela družba BTC pri implementiranju Družbe 5.0 vodilno vlogo,« je dejal med zanimivo razpravo.

Dr. Yoshiaki Ichikawa: Znotraj Slovenije je BTC City odlično okolje, lahko bi mu rekli tudi pilotni testni poligon za preskušanje vsega novega.

Eden večjih projektov sodelovanja med Slovenijo in Japonsko je projekt NEDO, pri katerem sodelujejo japonska agencijo NEDO, podjetje Hitachi in slovenska družba ELES, njegov namen pa je vzpostavitev pametnega električnega omrežja v Sloveniji.

Poleg projekta NEDO je bilo na dogodku predstavljenih še več primerov različnih projektov in podjetij, med njimi sta na področju mobilnosti Toyota Adria, ki razvija nove oblike mobilnosti, s poudarkom na sopotništvu in souporabi vozil, in LIT-Transit z razvijanjem rešitev za javni prevoz za mobilnost prihodnosti.

Cosylab je predstavil Slovenski protonski center, ki bo združil partnerje iz medicine, znanosti in gospodarstva ter omogočil najsodobnejše oblike onkološkega zdravljenja. Podjetji Yaskawa in RoboticsX pa sta predstavili Slovenijo kot evropski robotski center.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek