REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpu zaradi zavajanja in utaje davkov grozi zapor, newyorški tožilec začel s kazensko preiskavo

Trumpu zaradi zavajanja in utaje davkov grozi zapor, newyorški tožilec začel s kazensko preiskavoPrihodnost? Donald Trump za rešetkami. Vir: Twitter, malialitman.com

Nadzor nad poslovanjem »Trumpove organizacije« se je nagnil v smer kazenske preiskave, kar bi lahko privedlo celo do zapora za nekdanjega predsednika ZDA.

Državni tožilec zvezne države New York je namreč proti »Trumpovi organizaciji«, podjetju, ki ga je nekdanji ameriški predsednik vodil že pred vstopom v politiko, sprožil kazensko preiskavo in razširil prejšnjo preiskavo, ki se je ukvarjala s sumljivimi posli istega podjetja.

»'Trumpovo organizacijo' smo obvestili, da naša preiskava ni več civilne narave,« je dejala Fabien Levy, tiskovna predstavnica tožilke Leticije James.

Donald Trump in Michael Cohen
Donald Trump in Michael Cohen. Vir: Twitter

Dodala je, da preiskava sedaj preiskuje kazniva dejanja in je povezana s preiskavo, ki jo je vodil manhattanski tožilec ter da za zdaj ne bo komentirala zadeve.

Preiskava se je začela že leta 2019, ko je Donald Trump še bil predsednik ZDA.

Začelo se je z izjavami nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, ki je dejal, da je Trump »napihoval« poročila o svojem premoženju, da bi si pri bankah zagotovil večja posojila, kot bi jih sicer prejel, hkrati pa je razvrednotil svoje premoženje v davčnih napovedih -, da bi plačal manj davkov.

In prav to je sedaj predmet preiskave.

Trump je 'napihoval' poročila o svojem premoženju, da bi si pri bankah zagotovil večja posojila, kot bi jih sicer prejel, hkrati pa je razvrednotil svoje premoženje v davčnih napovedih -, da bi plačal manj davkov.

Okrožni tožilec na Manhattnu je sprožil lastno preiskavo poslovanja Donalda Trumpa in njegovih sodelavcev zato, da bi ugotovil, ali je podjetje odgovorno za finančne kršitve, pri čemer je ciljal na Trumpove nepremičnine, kot so Trump Tower, hotel Trump in njegovo posestvo Seven Spring severno od New Yorka.

Donald Trump je te obtožbe zavrnil in dejal, da gre za politično maščevanje tožilcev, ki so jih imenovali demokrati.

Vendar pa se javno težje brani že od tedaj, ko so mu onemogočili objave na družbenih omrežjih Twitter in Facebook, potem, ko so njegovi pristaši vdrli v stavbo ameriškega kongresa in razdejali senat.

V času predsedniškega mandata je Trumpa varovala imuniteta, sedaj pa tega privilegija več nima, zato za sodišča ni več nedosegljiv, kot je bil nekoč.

Delite članek