REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Telekom Slovenije bo aprila dobil nove nadzornike

Telekom Slovenije bo aprila dobil nove nadzornike

Delničarji Telekoma Slovenije bodo prihodnji mesec na skupščini odločali o imenovanju novih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala. Petim sedanjim nadzornikom se namreč izteka mandat, po predlogu pa naj bi mandat podaljšali le dvema, trije kandidati so novi. Glasovali pa bodo tudi o razdelitvi skoraj vsega bilančnega dobička.

Interese kapitala v nadzornem svetu Telekoma Slovenije trenutno zastopajo Borut Jamnik, Adolf Zupan, Marko Hočevar, Tomaž Berločnik, Bernarda Babič in Dimitrij Marjanović. Prvim petim se mandat izteče 27. aprila, zadnjemu pa maja 2020.

V novem nadzornem svetu naj bi še en štiriletni mandat ostala le Jamnik iz Modre zavarovalnice in Babičeva iz Slovenskih železnic, medtem ko naj bi ostale tri zamenjali svetovalec POP TV Tomislav Kalan, Uroš Mesojedec iz Petrola in Rok Rozman iz Unicredit banke Slovenija. Uprava pod vodstvom Rudolfa Skobeta je danes skupščino delničarjev sklicala za 21. april.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je pet kandidatov za člane nadzornega sveta izbral na ponedeljkovi seji med predlogi, ki so jih posredovali štirje največji delničarji družbe. Postopki izbire kandidatov so potekali skladno z najboljšimi praksami in najvišjimi standardi na področju korporativnega upravljanja, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma Slovenije.

Nadzorni svet največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, ki je v večinski državni lasti, je skupaj z upravo za aprilsko skupščino pripravil tudi predlog delitve bilančnega dobička za leto 2016. Ta znaša 32,8 milijona evrov, od česar naj bi za izplačilo dividend namenili 32,5 milijona evrov, preostalih 307.000 evrov pa prenesli v naslednje leto.

Telekomovi delničarji lahko tako pričakujejo dividende v višini pet evrov bruto na delnico, kolikor so prejeli tudi lani.

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila 701,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke manj kot predlani. Čisti dobiček je bil z 39,9 milijona evrov za 42 odstotkov nižji. Rezultati po navedbah družbe sicer niso primerljivi, ker bila predlani v konsolidacijo še vključena makedonska družba One.

Delite članek