REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Svetovno poročilo o neenakosti 2022« ruši mit o tem, da bodo davčni odpustki bogatim - pomagali revnim

»Svetovno poročilo o neenakosti 2022« ruši mit o tem, da bodo davčni odpustki bogatim - pomagali revnimPoročilo o globalni neenakosti kaže, da so razmere nevzdržne in da bodo reforme davčnega sistema v številnih državah sveta, še posebej v najbolj bogatih – nujne. Vir: Twitter

Tudi v Sloveniji smo ob nedavni spremembi davčne zakonodaje, ki je prinesla več denarja v žepe bogatim poslušali zgodbe o tem, kako bodo davčni odpustki premožnim sčasoma »pritekli navzdol«, tudi do revnejših.

Toda velika, 20-letna študija o svetovni neenakosti je znova pokazala, da gre za lažne obljube.

Izčrpna študija 20-letnega gibanja svetovnega bogastva ruši mit o »kapljanju« in kaže, da si bogati večino dobičkov vzamejo zase.

Ni skrivnost, da je bogastvo v svetovnem merilu razdeljeno neenakomerno, so pa šokantni podatki o tem, kako velika je ta neenakost.

Izčrpna študija 20-letnega gibanja svetovnega bogastva ruši mit o »kapljanju« in kaže, da si bogati večino dobičkov vzamejo zase.

Spodnja polovica svetovnega prebivalstva ima namreč le 2 odstotka vsega bogastva, medtem ko najbolj bogatih 10 odstotkov zase zadržuje 76 odstotkov bogastva.

Neenakost ostaja vztrajno visoka že desetletja, novo poročilo pa kaže, kako močna je ločnica med najbogatejšimi in najrevnejšimi ljudmi na planetu.

Svetovno poročilo o neenakosti za leto 2022 je zajeten projekt, ki so ga koordinirali strokovnjaki za gospodarstvo in neenakost Lucas Chancel, Thomas Piketty, Emmanuel Saez in Gabriel Zucman, nastalo pa je kot rezultat štirih let raziskav.

Podatki predstavljajo uničujočo kritiko ekonomske teorije kapljanja, ki trdi, da bo znižanje davkov za bogate naposled »priteklo« do tistih na spodnji strani dohodkovne lestvice, pri čemer bodo znižanja davkov sčasoma koristila vsem.

V Združenih državah to teorijo že od časov Ronalda Reagana zagovarjajo konservativci in republikanci.

To je teorija, ki vztraja še danes, čeprav je večina raziskav pokazala, da 50 let zniževanja davkov koristi le bogatim in povečuje neenakost v družbah.

Brezdomec
Brezdomec, Ljubljana. Vir: Twitter

Raziskovalci so nekateri izmed vodilnih strokovnjakov na področju ekonomske neenakosti.

Chancel je sodirektor Svetovnega laboratorija za neenakost, medtem ko sta Saez in Zucman napisala knjigo o tem, kako se bogati izogibajo plačilu davkov.

Pomagala sta ustvariti predloge za davek na premoženje za ameriške senatorje, med katerimi si za nove davke najbolj prizadevata senatorka Elizabeth Warren in senator Bernie Sanders.

Večina raziskav je pokazala, da 50 let zniževanja davkov koristi le bogatim in povečuje neenakost v družbah.

Piketty, ki je bil Zucmanov doktorski svetovalec, je napisal knjigo »Kapital v 21. stoletju«, v kateri je uporabil niz izjemnih podatkov, ki segajo vse do časa francoske revolucije, da bi razkril, kako so stoletja naraščanja premoženjske neenakosti značilnost kapitalizma, ne pa njegova napaka.

Avtorji v novem poročilu trdijo, da podatki o bogastvu zadnjih dveh desetletjih kažejo, da je »neenakost politična izbira, ne neizogibnost.«

Raziskovalci so ugotovili, da »najrevnejša polovica svetovnega prebivalstva skorajda sploh nima nobenega bogastva.«

Ta spodnja polovica ima v lasti le 2 odstotka celotnega bogastva.

To pomeni, da ima zgornja polovica sveta 98 ​​odstotkov svetovnega bogastva. Višje kot greste po lestvici bogatih, večje so razlike.

Elon Musk je še vedno - zelo bogat. In morda bo še veliko bogatejši ...
Warrenova se je nedavno glede predloga o višanju davkov za bogate zapletla v polemiko z najbogatejšim Zemljanom Elonom Muskom, ki jo je osorno napadel in primerjal z vreščečo babnico. Musk je sicer genialen inovator, toda očitno ima več posluha za vse, ki si želijo na Mars, kot pa za tiste, ki si želijo boljše pogoje za življenje na Zemlji. Vir: Twitter

Dejansko ima najbogatejših 10 odstotkov svetovnega prebivalstva 76 odstotkov ali dve tretjini vsega bogastva.

Avtorji v novem poročilu trdijo, da podatki o bogastvu zadnjih dveh desetletjih kažejo, da je »neenakost politična izbira, ne neizogibnost.«

To pomeni, da ima 517 milijonov ljudi, ki sestavljajo elito družbe po bogastvu veliko več kot 2,5 milijarde ljudi, ki sestavljajo njeno dno.

K temu pa niso prispevali znanje, izjemna nadarjenost ali delavnost bogatih, pač pa politične odločitve, ki so privedle do tega, da je bogastvo teklo navzgor in ne navzdol.

Milijarderji imajo zdaj 3-odstotni delež svetovnega bogastva, v primerjavi z 1-odstotnim deležem leta 1995.

Poročilo ugotavlja, da je »leto 2020 zaznamovalo najmočnejše povečanje deleža svetovnih milijarderjev v premoženju doslej.«

Na splošno je število milijarderjev leta 2020 naraslo na rekordno število, pri čemer je Wealth-X ugotovil, da je zdaj na svetu že več kot 3000 članov kluba, ki ima v posesti milijarde dolarjev.

Globalna neenakost
Globalna neenakost

Dobički milijarderjev so dobro dokumentiran trend: Američani so med pandemijo svojemu premoženju dodali 2,1 bilijona dolarjev, kar je 70-odstotno povečanje.

Kaj bi torej lahko delovalo bolje od trenutnega sistema?

Po podrobni analizi kapitalizma, ki je prevedena tudi v slovenščino (Kapital v 21. stoletju) je aprila izšla nova knjiga Thomasa Pikettyja pomenljivega naslova: Živel socializem! Spomnimo, Piketty se je padca komunističnih režimov v vzhodni Evropi veselil, celo med romunskimi študenti po padcu diktatorja Nikolaja Ceausescuja, toda po temeljitem študiju kapitalizma je v letu 2021 objavil knjigo v kateri se zavzema za - socializem. Vendar za drugačnega, kot je bil nekoč...

Kot ugotavljajo avtorji, se je med pandemijo ponovno pojavilo zanimanje za obdavčitev premoženja.

V Sloveniji pa smo pod sedanjo vlado pravkar naredili korake v nasprotno smer. In zato jo nekateri seveda kljub očitni škodljivosti - vztrajno podpirajo. Toda poročilo o globalni neenakosti kaže, da so razmere nevzdržne in da bodo reforme davčnega sistema v številnih državah sveta, še posebej v najbolj bogatih – nujne.

»Bilo bi popolnoma nesmiselno, da v prihodnosti ne bi zahtevali več od največjih imetnikov premoženja, zlasti glede na prihodnje družbene, razvojne in okoljske izzive,« opozarjajo avtorji študije.

Za avtorje te odmevne študije to pomeni razširitev davkov na premoženje, kot so davki na nepremičnine in druge vrste premoženja.

Potrebno je doseči tudi progresivnost davkov, kar pomeni, da se povečujejo z neto vrednostjo.

V ZDA te predloge zastopata senatorka Elizabeth Warren in senator Ron Wyden.

Warrenova se je nedavno glede tega zapletla tudi v polemiko z najbogatejšim Zemljanom Elonom Muskom, ki jo je osorno napadel in primerjal z vreščečo babnico.

Musk je sicer genialen inovator, toda očitno ima več posluha za vse, ki si želijo na Mars, kot pa za tiste, ki si želijo boljše pogoje za življenje na Zemlji.

Zaradi pomanjkanja politične podpore v ZDA ti predlogi, kot jih zagovarja senatorka Warrenova tudi ne napredujejo.

Toda poročilo o globalni neenakosti kaže, da so razmere nevzdržne in da bodo reforme davčnega sistema v številnih državah sveta, še posebej v najbolj bogatih – nujne.

Slovenija pa je pod sedanjo vlado pod taktirko Janeza Janše in SDS pravkar naredila korake v nasprotno smer.

K povečanju neenakosti v družbi.

In zato konservativni del družbe ukrepe Janševe vlade, kljub očitni škodljivosti - vztrajno podpira.

Delite članek