REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svetovne destinacije v devetmesečju obiskalo štiri odstotke več turistov

Svetovne destinacije v devetmesečju obiskalo štiri odstotke več turistov

Turistične destinacije po svetu so v devetih mesecih zabeležile skupno 956 milijonov tujih turistov, kar je 34 milijonov oz. štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, kaže poročilo Svetovne turistične organizacije (UNWTO). Nekatere destinacije se kljub temu še naprej soočajo s težavami, pretežno zaradi turistom neugodnih razmer v regiji.

Rast števila turistov je bila v prvem trimesečju letošnjega leta močna, v drugem je nekoliko upadla, v tretjem pa je spet poskočila, na svojih spletnih straneh navaja UNWTO.

Najbolj uspešna svetovna regija je bila azijsko-pacifiška, ki je do septembra zabeležila devetodstotno rast števila turistov, ki so tam prenočili najmanj enkrat. Uspešne so bile tudi podregije, med njimi najbolj Vietnam, kjer je bilo turistov za 36 odstotkov več. Južna Koreja je zabeležila 34-odstotno rast turističnega obiska, Japonska 24-odstotno, Šrilanka pa 15-odstotno.

Število obiskovalcev Evrope se je v prvem devetmesečju povečalo za dva odstotka. Najbolj uspešne so bile Španija, Madžarska, Portugalska in Irska, medtem ko so Francija, Belgija in Turčija zabeležile slabše rezultate. V severni Evropi je bilo turistov za šest odstotkov več, v srednji in vzhodni Evropi za pet odstotkov, negativen oziroma nevtralen izid pa sta zabeležila zahodna Evropa (en odstotek manj turistov) in Sredozemlje (brez spremembe).

Ameriško regijo je v prvih devetih mesecih letos obiskalo štiri odstotke več turistov, Afriko pa osem odstotkov več. Na Bližnjem vzhodu je bilo medtem turistov šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

"Turizem je eden najbolj odpornih in hitro rastočih gospodarskih sektorjev, a je tudi zelo občutljiv na tveganja, tako dejanska kot pričakovana. Tako mora še naprej sodelovati z vladami in interesnimi skupinami, da bi zmanjšali tveganje, se učinkovito odzivali in vzpostavili zaupanje med popotniki," je po navedbah UNWTO dejal njen generalni sekretar Taleb Rifai.

Ob tem je poudaril, da ni nobena destinacija imuna na tveganja. "Povečati moramo sodelovanje in naslavljanje globalnih groženj, posebej tistih, ki so povezane z varnostjo. Poleg tega moramo poskrbeti, da bo turizem postal sestavni del načrtovanja odzivov v nujnih primerih," je izpostavil Rifai. Zavzel se je za podporo šibkejšim turističnim destinacijam, kar bo po njegovih besedah koristilo celotnemu turističnemu sektorju in družbi kot celoti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek