REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srebro se letos bolj sveti od zlata

Srebro se letos bolj sveti od zlataSrebro se prvič po treh letih spogleduje s ceno v višini 30 dolarjev, saj zanimanje za to žlahtno kovino raste ob svetovnih napetostih. Vir: Posnetek zaslona, X

Srebro je letos postalo iskano blago in se je v ponedeljek prodajalo po 28,717 USD za unčo, kar je 19,2 odstotka več od začetka leta do danes. Kovina je prvič po maju 2021 dosegla ceno skoraj 30 dolarjev za unčo.

Dobički, ki jih s seboj nosi nakup srebra so od začetka leta presegli zlato, s katerim se je v ponedeljek trgovalo pri 2.383 dolarjev, kar je skok od 15 odstotkov v letošnjem letu.

Goldman Sachs je ocenil, da bo letos cena zlata okoli 2.700 dolarjev za unčo, medtem ko za srebro napoveduje ceno okoli 32,45 dolarja.

Analitiki portala Street navajajo, da je za letošnjo rast cene srebra kriva inflacija, zaradi katere ameriški FED (Federal Reserve) ne bo znižala obrestnih mer, povečanje svetovnega povpraševanja, a tudi zanimanje vlagateljev po svetu, predvsem pa v Indiji in na Kitajskem, za zaščito bogastva v razmerah geopolitičnih napetosti.

Slednji dejavnik je bil verjetno glavni razlog za štiriodstotno rast srebra v preteklem tednu in 13,7 odstotka doslej v aprilu.

Skrbi, da bi lahko konflikt na Bližnjem vzhodu ušel izpod nadzora, so ves prejšnji teden spodbujale tudi nakupe zlata, srebra in platine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek