REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenski proračuni zaradi vplačil skupine HSE za 200 milijonov evrov debelejši

Slovenski proračuni zaradi vplačil skupine HSE za 200 milijonov evrov debelejšiHE Mokrice

Iz Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) so sporočili, da so leto 2020 navkljub epidemiji Covid-19, zaključili z odličnimi poslovnimi rezultati in posledično v lokalne in državni proračun vplačali skupno 200 milijonov evrov dajatev.

To pomeni, da skupina HSE ostaja med pomembnejšimi vplačniki v državno blagajno ter v lokalne proračune. Med drugim HSE za koncesijske prispevke nameni okoli 19 milijonov evrov letno, dodatnih 8 milijonov evrov za vodna povračila in nekaj več kot 18 milijonov evrov za delodajalčeve prispevke od plač in drugih prejemkov zaposlenih.

Ob tem so družbe v skupini HSE, ki delujejo v skoraj vseh slovenskih regijah, za nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga prejemajo lokalne skupnosti, v letu 2020 plačale 10,7 milijona evrov.

HSE je svoja vplačila glede na število zaposlenih v letu 2020 povečal, saj se je skupini HSE v letošnjem letu pridružilo kar 160 novih zaposlenih.

Izrednega pomena je, da skupina HSE delež zaposlenih povečuje v Savinjski in Podravski regiji, saj gre za regiji z višjo stopnjo brezposelnosti. Skupina je največ zaposlovala v Savinjski dolini (80% delež novih zaposlenih) in Podravski regiji (10%), manj v Osrednjeslovenski regiji (8%) in v Goriški regiji (2%).

 

Skupina HSE je v letu 2020 podirala rekorde v višini proizvodnje električne energije

Skupina HSE je steber slovenskega elektroenergetskega sistema, največji proizvajalec električne energije in največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov.

V letu 2020 so v HSE podirali rekorde v višini proizvedene električne energije, kar lahko pripišemo dobrim hidrološkim pogojem in ugodnim tržnim razmeram.

Oktobra 2020 so družbe DEM, SENG in TEŠ v sodelovanju s Premogovnikom Velenje dosegle največjo mesečno proizvodnjo električne energije doslej.

Kar 995 GWh električne energije, proizvedene v rekordnem mesecu, predstavlja 13 odstotkov letne realizacije v skupini HSE. To je hkrati tudi največja mesečna proizvodnja v zgodovini obstoja skupine HSE.

Skupina HSE pogumno stopa na pot razogljičenja

Skupina HSE se prilagaja energetskim politikam na svetovni ravni in zato pogumno stopa po poti razogljičenja.