REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija na lestvici energetske trileme napredovala na šesto mesto

Slovenija na lestvici energetske trileme napredovala na šesto mestoNEK - Nuklearna elektrarna Krško, foto: nek.si

Slovenija je v letošnji analizi Svetovnega energetskega sveta pridobila štiri mesta in se po indeksu svetovne energetske trileme med 125 državami uvrstila na šesto mesto. Na področju zagotavljanja zanesljivosti energetske oskrbe se je Slovenija globalno uvrstila na drugo mesto, ob tem pa je v poročilu navedena kot država z velikim napredkom.

Definicija energetske trajnosti, ki jo uporablja Svetovni energetski svet, temelji na treh dimenzijah: energetski zanesljivosti, energetski enakopravnosti in okoljski trajnosti. Indeks energetske trileme razvršča energetsko učinkovitost držav po vsem svetu in zagotavlja okvir za merjenje napredka. Na prva tri mesta so se po indeksu uvrstile Danska, Švica in Švedska.

Danska je zasedla prvo mesto tudi na področju zagotavljanja zanesljivosti energetske oskrbe, kjer sta ji sledili Slovenija in Kanada, vse tri države pa "imajo varne, raznolike in prožne sisteme".

V poročilu je navedena kot država z velikim napredkom.

Ob tem so v poročilu navedli, da je enega največjih napredkov na letni ravni storila prav Slovenija, sicer majhno gospodarstvo, ki dokazuje, da "uravnotežen energetski sistem ni stvar razkošja, temveč produkt pametnih in integriranih pristopov".

Še leta 2016 je bila Slovenija po indeksu svetovne energetske trileme na 12 mestu. Kot ena novejših članic EU je Slovenija po oceni Svetovnega energetskega sveta dosegla občuten napredek v zadnji 20 letih.

Iz Elesa so sporočili, da je k dobrim ocenam Slovenije največ prispevalo mednarodno sodelovanje Slovenije na infrastrukturnem področju, mednarodni inovacijski projekti, izboljšanje pogojev za čezmejno trgovanje z električno energijo in sodelovanje energetskih družb s podjetniškim sektorjem.

"Poročilo denimo posebej izpostavlja mednarodne inovacijske aktivnosti Elesa na področju pametnih omrežij projekt izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince ter projekte spajanja trga Slovenije z Italijo in Avstrijo. Trilema prav tako omenja prispevek drugih energetskih projektov v Sloveniji, kot so izgradnja plinske povezave z Madžarsko, gradnja hidroelektrarn na reki Savi in vključevanje vedno večjega deleža obnovljivih virov energije. Slovenijo so pohvalili tudi zaradi hitrega prodora pametnih števcev v distribucijskem omrežju," so izpostavili v Elesu.