REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skupine za človekove in digitalne pravice vložile pritožbe zaradi nezakonite metode spletnega oglaševanja

Skupine za človekove in digitalne pravice vložile pritožbe zaradi nezakonite metode spletnega oglaševanja
Pritožbe so del širše kampanje #StopSpyingOnUs.

Dvanajst organizacij za človekove in digitalne pravice, ki jih usklajuje organizacija Liberties, je vložilo pritožbe v devetih državah EU svojim nacionalnim organom za varstvo podatkov zaradi nezakonitih tehnik, ki jih uporablja oglaševalska industrija.

Pritožbe so del širše kampanje #StopSpyingOnUs (nehajte vohuniti za nami), s katero želijo Liberties in partnerske organizacije opozoriti na obsežne zlorabe podatkov s strani podjetij, ki uporabljajo vedenjsko oglaševanje.

Vsakič, ko oseba obišče spletno mesto in se ji prikaže vedenjski oglas, to pomeni, da se njeni osebni podatki, kot so zgodovina brskanja ali lokacija, pa tudi spolna usmerjenost, etnična pripadnost, politično prepričanje itd., delijo s tisoči podjetij v realnem času. Ta način oglaševanja krši uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR).

Éva Simon, strokovnjakinja za pravne zadeve pri Liberties pojasnjuje: »Vsakič, ko oseba obišče spletno mesto in se ji prikaže vedenjski oglas, to pomeni, da se njeni osebni podatki, kot so zgodovina brskanja ali lokacija, pa tudi spolna usmerjenost, etnična pripadnost, politično prepričanje itd., delijo s tisoči podjetij v realnem času. Ta način oglaševanja krši uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR).«

V Sloveniji je pritožbo Informacijskemu pooblaščencu vložil direktor Mirovnega inštituta dr. Iztok Šori: »Gre za problem, ki zadeva vse uporabnike in uporabnice interneta. Kaj sedaj oglaševalska podjetja počnejo z našimi podatki ni mogoče nadzirati.«

Poleg usklajenega vlaganja pritožb, želi kampanja #StopSpyingOnUs spodbuditi evropske državljane in državljanke, da se pridružijo akciji in preko spletne strani Liberties tudi sami vložijo pritožbo domačemu Informacijskemu pooblaščencu.

Delite članek