REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skupina Mercator v devetih mesecih z 8,2 milijona evrov dobička

Skupina Mercator je v devetih mesecih letos ustvarila 1,89 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je v devetih mesecih dosegel 8,2 milijona evrov oziroma skoraj tri četrtine manj kot v lanskem devetmesečju. Nižje prihodke v družbi pripisujejo tudi zaprtju trgovin zaradi prenov.

Kot so v sporočilu zapisali v Mercatorju, poslovni izid iz poslovanja in čisti dobiček nista v celoti primerljiva s preteklim letom, kar gre pripisati predvsem enkratnim poslovnim dogodkom in vplivu prodaje neosnovnih dejavnosti.

Na trgih Slovenije in Srbije so nižji prihodki posledica zaprtja trgovin zaradi prenov in zmanjšanja števila enot v neosnovnih dejavnostih. Dodatno so se v Sloveniji prihodki znižali zaradi odprodaje dejavnosti proizvodnje kav Santana in Loka, Pekarne Grosuplje in M Holidays.

Na hrvaškem trgu, kjer je bil padec prihodkov najvišji (8,3 odstotka), so prihodki nižji predvsem zaradi prehoda Mercatorjevih trgovin pod trgovca Konzum v okviru skupine Agrokor, medtem ko so se prihodki v Črni gori povečali za 9,8 odstotka.

Mercator je v letošnjem devetmesečju za investicije namenil 53,2 milijona evrov, kar je za 12,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Osredotočenost ostaja na prenovah maloprodajnih enot, za kar so porabili 57 odstotkov celotnih sredstev.

V družbi so tudi tokrat izpostavili aprila podpisano pogodbo o odkupu zemljišča za izgradnjo novega logistično-distribucijskega centra na območju ljubljanskega BTC. Vrednost transakcije je znašala 17 milijonov evrov, vrednost celotne investicije pa je ocenjena na približno 100 milijonov evrov.

Predvideni začetek gradnje objekta je v drugi polovici leta 2017, gradnja pa bo predvidoma zaključena do konca leta 2018. Namen izgradnje logističnega centra je po navedbah družbe centralizacija skladiščne dejavnosti, optimizacija stroškov poslovanja, uspešno konkuriranje ostalim trgovcem in modernizacija poslovanja.

Mercator je v sklopu strategije osredotočanja na svojo osnovno dejavnost nedavno prodal tudi Modiano in družbo Intesport ISI. Zadnja transakcija bo zaključena po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj, predvidoma do konca leta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek