REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samodestrukcija Evrope: Velika Britanija racionira jedilno olje, v Nemčiji prazne police, kmalu še prepoved voženj po mestih?

Samodestrukcija Evrope: Velika Britanija racionira jedilno olje, v Nemčiji prazne police, kmalu še prepoved voženj po mestih?Olja ni... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Velika Britanija je vztrajna podpihovalka vojne v Ukrajini.

Nedavno se je odločila, da poleg protiletalskih in protitankovskih raket in drugega orožja v Kijev pošlje tudi preko sto oklepnikov.

Sprejela je tudi izjemno stroge sankcije proti Rusiji.

Toda na domačem trgu državljani Združenega kraljestva že opažajo slabe posledice teh odločitev.

V to smer pa nas vodi tudi politika sedanje slovenske vlade...

Trgovski verigi  Waitrose in Sainsbury's sta zaradi vojne v Ukrajini začeli racionirati sončnično olje.

Približno 80 odstotkov sončničnega olja, prodanega v Veliki Britaniji, prihaja iz Ukrajine, zaloge pa kopnijo.

Ostanek Britancem potrebnih količin olja pa je prihajal iz Rusije oziroma bil narejen iz ruskih virov.

Zanimivo je, da so propagandisti pred slabim mesecem dni pozivali kupce Sainsburyja, da naj kupujejo sončnice po zasoljeni ceni skoraj 4 funtov, kako bi podprli vojno v Ukrajini.

Tudi Waitrose, ki v Veliki Britaniji velja za elitno verigo trgovin z živili je zaradi vojne v Ukrajini začel omejevati količino sončničnega olja, ki ga proda vsakemu kupcu.

Supermarket je postavil celo napise, ki strankam sporočajo, da lahko kupijo le dve steklenici jedilnega olja na obisk, poroča The Telegraph.

Tiskovni predstavnik Waitrosea je dejal: »Želimo zagotoviti, da bodo kupci še naprej imeli izbiro jedilnega olja, zato jih prosimo, naj kupijo največ dve enoti.«

Nekaj podobnega so v orwellovskem »novogovoru« zapisali tudi v Salisburyju, le da so tam dodali, da želijo, da bi zato, da lahko »kupci kupijo več olja« vsakemu obiskovalcu omejili nakup na dve steklenici.

Potrošniki na Otoku ugotavljajo, da družine že čutijo draginjo. Za obubožanje obtožujejo predvsem britanskega premierja Borisa Johnsona: »Včeraj je bil ta bankovec (na sliki je bankovec za 10 funtov - prim.a.) vreden v supermarketu 6 funtov za družine, ki živijo na robu revščine, zdaj pa je dejansko vreden le še 5 funtov, zahvaljujoč tema dvema.«

Podjetje Waitrose omejuje tudi na svoji spletni strani količino olja, ki jo je mogoče kupiti na spletu.

Če stranke poskušajo kupiti več kot dve steklenici, jih pozdravi sporočilo, ki se glasi: »Ta artikel ni bil dodan. Da bi več kupcev dobili potrebnega blaga, lahko naročite samo dve iz kategorije sončničnega olja.«

Medtem se na podobne omejitve navajajo tudi v Nemčiji.

Po svoje je v Nemčiji še huje kot na Otoku, saj marsikje olja sploh ni mogoče najti.

V enem od video zapisov so na družbenih omrežjih pokazali, kako je videti boj za jedilno olje v Nemčiji...

V humorističnem videu pa so razkrili tudi, kaj državo čaka, če bo prenehala poslovati z Rusijo in drugimi državami, ki bodo razglašene za avtoritarne in pokazali, da bodo dobesedno ostali - tudi brez spodnjic...

Tudi v Franciji menda ni nič boljše:

V Franciji se napovedujejo dveurne restrikcije dobave energentov za gospodinjstva, da bi vladniki lahko ohranili pri življenju večje potrošnike - gospodarstvo.

Odlok o morebitnih prekinitvah oskrbe z energijo in o oskrbi s plinom je bil objavljen v vladnem biltenu Journal Officiel.

Načrt francoske vlade predvideva, da bi zaradi pomanjkanja elektrike lahko za dve uri na dan ugasnili 200 tisoč gospodinjstev. Država resno razmišlja o ciljnem odklopu odjemalcev. Iz zadevnega odloka izhaja, da bodo po potrebi najprej poskušali razbremeniti sistem na račun največjih porabnikov.

Eksperti medtem opozarjajo, da sankcije, ki jih je Evropska unija pod taktirko ZDA uvedla Rusiji, v resnici ne bodo škodovale ruskemu gospodarstvu.

Toda zdaj se njihov učinek kot bumerang vrača s posledicami za države, ki so sankcije uvedle...

V Nemčiji je nedavno 5000 državljanov organiziralo celo proteste v podporo Rusiji.

Cene prehrambenih izdelkov so se namreč samo v zadnjem tednu dvignile za 20 do 50 odstotkov.

Cenejših prehrambenih izdelkov na policah ni mogoče več najti, police so izropane in se ne dopolnjujejo z novimi, pojasnjuje ena od prebivalk Berlina.

V to smer pa nas seveda vodi tudi politika sedanje slovenske vlade...

Ob tem pa se pojavljajo še novi načrti za samodestrukcijo Evrope.

Genialni znanstveniki so prišli na idejo, da bi lahko Rusijo zelo prizadei, če bi v evropskih mestih prepovedali vožnjo z avtomobili - po središčih mest.

S tem naj bi privarčevali ogromno goriva, ki ga ne bi bilo potrebno kupiti od Rusije.

Genialni načrt ima samo eno napako.

Ni jasno, kako se bomo potem v mestih - sploh prevažali...

Delite članek