REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko gospodarstvo je že največje v Evropi, sposobno pa je že kmalu prehiteti tudi japonsko!

Rusko gospodarstvo je že največje v Evropi, sposobno pa je že kmalu prehiteti tudi japonsko!Rusija lahko kmalu prehiti tudi Japonsko... Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Rusija je pri ohranitvi vsaj 2-odstotne letne rasti BDP »precej sposobna« prehiteti japonsko gospodarstvo v treh do štirih letih.

To mnenje je med srečanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina s člani vlade izrazil minister za gospodarski razvoj Ruske federacije Maksim Rešetnikov.

»Po tem kazalniku (glede na pariteto kupne moči, opomba V. K.) je rusko gospodarstvo leta 2021 prehitelo nemško gospodarstvo, glede na rezultate leta 2022 smo si ta presežek zastavili sami in načeloma, če govorimo širše, imamo pred seboj japonsko gospodarstvo.

Nimamo tako velikega zaostanka za njim.

In če razlika v stopnjah rasti ostane in japonsko gospodarstvo raste manj kot 1 odstotek letno, mi pa pričakujemo rast nad 2%, potem lahko rečemo, da smo srednjeročno, v treh do štirih letih po velikosti povsem sposobni prehiteti tudi japonsko gospodarstvo,« je dejal Rešetnikov.

Kot je ruska tiskovna agencija TASS še poročala, se je Rusija ob koncu leta 2022 uvrstila med pet največjih gospodarstev na svetu.

Rusija je že prehitela Nemčijo po pariteti kupne moči in gospodarskem obsegu.

To oceno je Svetovna banka objavila avgusta 2023 in s tem posodobila oceno svetovnega BDP ob koncu leta 2022.

Putin je opozoril na dejstvo, da se Rusija krepi na vseh področjih, tudi v gospodarstvu, in spomnil, da je rusko gospodarstvo po pariteti kupne moči, kljub vsem omejitvam in težavam danes na prvem mestu v Evropi in na petem v svetu.

Po podatkih Svetovne banke je Rusija med petimi največjimi gospodarstvi na svetu.

Na prvem mestu lestvice je gospodarstvo Kitajske, na drugem so ZDA, na tretjem Indija, na četrtem Japonska, lestvico prvih petih pa zaključuje Rusija.

Putin pa je opozoril na dejstvo, da se Rusija danes krepi na vseh področjih, tudi v gospodarstvu.

Spomnil je, da je rusko gospodarstvo po pariteti kupne moči, kljub vsem omejitvam in težavam danes na prvem mestu v Evropi in na petem v svetu.

Ruski predsednik meni, da je treba še veliko narediti za krepitev samostojnosti in suverenosti, predvsem na tehnološkem področju in na drugih pomembnih gospodarskih področjih.

Japonska je sicer pravkar dosegla nov uspeh, saj je uspela s svojo vesoljsko sondo pristati na Luni, kot ena od petih držav sveta, med katerimi je tudi Rusija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek