REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Riad zagrozil s prodajo evropskega dolga, če G7 zamrzne rusko premoženje

Riad zagrozil s prodajo evropskega dolga, če G7 zamrzne rusko premoženjePoteza Savdske Arabije poudarja vse večji vpliv Riada na svetovnem prizorišču in težave G7 pri pridobivanju podpore Globalnega juga v kontekstu rusko-ukrajinskega spopada, zaključuje ameriška agencija. Vir: Posnetek zaslona, X

Finančno ministrstvo Savdske Arabije je v začetku tega leta zasebno sporočilo nekaterim članicam skupine G7, da bi lahko prodalo del evropskega dolga, ki ga trenutno ima Riad, če bi G7 zasegla zamrznjena ruska sredstva za financiranje Ukrajine, so za Bloomberg povedali anonimni viri.

Spomnimo, potem ko so države G7 in Evropska unija maja in junija razpravljale o uporabi zamrznjenih ruskih virov, medtem ko sta ZDA in Velika Britanija svoje zaveznice pozvali k ostrejšim korakom, vključno z neposrednim zasegom.

Nekatere članice EU so bile proti tej ideji in na koncu je padla odločitev, da se dobiček od zamrznjenega ruskega premoženja v vrednosti okoli 260 milijard evrov porabi za servisiranje posojil Kijevu.

Opozorilo Savdske Arabije je verjetno vplivalo na stališče držav, ki so nasprotovale zaplembi ruskega premoženja, so povedali anonimni viri.

Savdska Arabija ima evropske in francoske obveznice v vrednosti več deset milijard evrov in njihova prodaja ne bi imela večjih posledic za domača gospodarstva, a je evropske uradnike skrbelo, da bi v tem primeru zgledu Riada lahko sledile tudi druge države.

Ostaja nejasno, ali se je Savdska Arabija za to potezo odločila iz solidarnosti z Rusijo ali iz lastnih interesov, torej strahu, da bi lahko bila v prihodnosti zamrznjena sredstva tudi drugih držav, so za Bloomberg povedali viri.

Ne glede na motiv poteza Savdske Arabije poudarja vse večji vpliv Riada na svetovnem prizorišču in težave G7 pri pridobivanju podpore Globalnega juga v kontekstu rusko-ukrajinskega spopada, zaključuje ameriška agencija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek