REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvi mož Deutsche Bank zanika potrebo po državni pomoči

Prvi mož Deutsche Bank zanika potrebo po državni pomoči

Deutsche Bank ne potrebuje državne pomoči, je zagotovil izvršni direktor največje nemške banke John Cryan v pogovoru za časnik Bild. Je pa banka danes objavila, da bo za 1,1 milijarde evrov prodala britansko zavarovalnico Abbey Life.

"Na nobeni točki kanclerke (Angele Merkel) nisem prosil za pomoč," je dejal Cryan glede medijskega poročanja, da naj bi Merklova zavrnila reševanje banke. V ponedeljek so se delnice banke spustile na rekordno nizko raven; izgubile so 7,54 odstotka in končale pri 10,55 evra. Danes so si nekoliko opomogle.

Sredi tega meseca so delnice največje nemške banke zabeležile strm padec, potem ko je ameriško pravosodno ministrstvo banko pozvalo k plačilu 14 milijard dolarjev za poravnavo v preiskavi zaradi izvedenih finančnih instrumentov, povezanih s hipotekarnimi posojili.

"Že od začetka je bilo jasno, da ne bomo plačali te vsote," je za Bild dejal Cryan. Izrazil je pričakovanje, da bo ameriško pravosodje Deutsche Bank obravnavalo prav tako pošteno kot ameriške banke, ki so se poravnale za precej manjše zneske, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki se strinjajo, da bo Deutsche Bank verjetno uspela izpogajati nižjo kazen, vendar pa niso prepričani, da bo 5,5 milijarde dolarjev, ki jih je banka rezervirala za pokritje stroškov iz naslova sodnih postopkov, zadostovalo.

"V tem trenutku ni razprave o povečanju kapitala," je dejal Cryan. "V naših bilancah je manj tveganj kot doslej in imamo udobno zalogo proste likvidnosti, denarja," je zagotovil.

Cryan je prvi mož Deutsche Bank nekaj več kot leto dni. V tem času je zagnal obsežen program prestrukturiranja banke, v okviru katerega naj bi zaprli okoli 200 poslovalnic v Nemčiji in ukinili skoraj 9000 delovnih mest po vsem svetu do leta 2020.

Medtem pa je Deutsche Bank danes sporočila, da bo prodala britansko zavarovalnico Abbey Life zavarovalnici Phoenix Group za 1,1 milijarde evrov (1,2 milijarde dolarjev). Posel morajo sicer odobriti še regulatorji.

Prodaja bo okrepila delež temeljnega kapitala banke za 0,1 odstotne točke glede na raven 30. junija. Hkrati pa bo banka zabeležila izgubo pred davkom v višini 800 milijonov evrov zaradi zmanjšanja vrednosti premoženja.

Delite članek