REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protesti v Franciji proti EU in Natu: Protestniki v Parizu zahtevajo Macronov odstop

Protesti v Franciji proti EU in Natu: Protestniki v Parizu zahtevajo Macronov odstopNajnovejša anketa javnega mnenja je razkrila, da podpora sankcijam Evropske unije pod taktirko ZDA proti Rusiji med prebivalci Francije - upada. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Parizu se je v soboto zbralo več tisoč protestnikov na poziv gibanja Patriot, ki zahteva odstop predsednika Emmanuela Macrona.

Najnovejša anketa javnega mnenja je namreč pokazala, da podpora sankcijam Evropske unije pod taktirko ZDA proti Rusiji med francoskim prebivalstvom upada.

Sankcijam je trenutno naklonjeno 40 odstotkov prebivalstva, 32 odstotkov vprašanih meni, da bi jih morali omejiti, da bi zmanjšali njihov vpliv na vsakdanje življenje Francozov, gospodarskim sankcijam pa nasprotuje 27 odstotkov vprašanih.

Novice o zadevnem protestu ne bomo najdli v poročilih osrednjih medijev, saj so se protestniki zbrali po obvestilu, ki je krožilo na družbenih omrežjih.

Med zahtevami protestnikov izstopajo zahteva po Macronovem odstopu ter izstopu Francije iz Evropske unije in NATO pakta.

Kot poroča Radio Genova v soboto tudi v Italiji ni bilo mirno.

Ob pripisu »Genova je vstala«, Radio Genova poroča, da so protestniki nosili transparente, na katerih je - med drugim - pisalo: »Denarja ni več, potrpežljivosti prav tako. To zimo nihče ne bo premražen ali lačen. Ne plačujemo!« in »Naše račune bo plačala Ursula von der Leyen s svojo veliko plačo, sicer ne bodo plačani!«

Že pred tem so po socialnih omrežjih zaokrožile informacije, da so v soboto podražitve in energetske omejitve privabile na ulice tudi protestnike v prestolnici Avstrije. Tudi teh protestov se je udeležilo več tisoč ljudi.

Demonstranti so nosili transparente z napisi: »Hočemo jesti, biti v ogrevanih stanovanjih, živeti!«, »Zvišajte pokojnine za 10 odstotkov!« in »Cene dol!«

Konfederacija avstrijskih sindikatov je pred tem sporočila, da pričakuje do 10.000 ljudi, ki bodo na Dunaju protestirali proti visoki inflaciji in naraščajočim življenjskim stroškom, medtem ko policija ni želela dati izjave o številu udeležencev protesta.

Predstavniki sindikatov in javnih organizacij, ki so nagovorili protestnike, so se zavzeli za spremembo državne politike vsled gospodarske krize ter za zagotavljanje socialnih pravic državljanom.

Delite članek