REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proizvodnja energije iz obnovljivih virov v ZDA marca in aprila presegla jedrsko

Proizvodnja energije iz obnovljivih virov v ZDA marca in aprila presegla jedrsko

Ameriška uprava za energetske informacije (EIA) je sporočila, da so ZDA marca in aprila prvič od leta 1984 iz obnovljivih virov pridelale več energije, kot so je dobile iz jedrskih elektrarn. Marec in april sta zadnja dva meseca, za katera so na voljo podatki.

ZDA zadovoljijo dve tretjini svojih energetskih potreb s fosilnimi gorivi na čelu z naravnim plinom in premogom. Preostalo tretjino si na grobo delita jedrska in obnovljiva energija, ki jo dobijo iz vode, sonca, vetra in drugih čistih virov.

Rezultat za marec in april ni tako veliko presenečenje glede na to, da so jedrske elektrarne v ZDA spomladi in jeseni ponavadi zaustavljene zaradi vzdrževanja. ZDA so v času predsednika Baracka Obame povečale vlaganja v obnovljive vire energije, s predsednikom Donaldom Trumpom pa naj bi se povečala vlaganja v premog, nafto in plin.

Prav tako v jedrsko energijo, čeprav se je gradnja novih elektrarn v zadnjih desetletjih upočasnila zaradi rastočih stroškov in rastočega negativnega javnega mnenja. Skoraj vse jedrske elektrarne, ki so danes v uporabi, so bile zgrajene v letih od 1970 do 1990.

Delite članek