REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proizvajalca Leoparda 2 sta si v laseh: Ne moreta se dogovoriti, čigav je tank

Proizvajalca Leoparda 2 sta si v laseh: Ne moreta se dogovoriti, čigav je tankIzvršni direktor Rheinmetalla je marca v intervjuju za Neue Zürcher Zeitung povedal, da ima njegovo podjetje pravice do modela Leopard 2A4, čemur je nasprotovalo podjetje Krauss-Maffei Wegmann. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemški podjetji, ki skupaj proizvajata Leopard 2, Rheinmetall in Krauss-Maffei Wegmann (KMV), sta se zapletli v pravni spor zaradi pravic intelektualne lastnine, poroča Reuters.

Generalni direktor Rheinmetalla Armin Papperger je marca v intervjuju za Neue Zürcher Zeitung povedal, da ima njegovo podjetje pravice do modela Leopard 2A4, čemur je KMV nasprotoval.

Okrožno sodišče v Münchnu je v izjavi zapisalo, da KMV išče pravno varstvo, da bi preprečilo Rheinmetallu podati izjave, za katere meni, da so »neresnične, napačne trditve, ki kršijo njihove pravice.«

Obravnava v primeru, v katerem KMV toži svojega partnerja Rheinmetall, je razpisana za 2. maj na sodišču v Münchnu.

Medtem ko Rheinmetall iz Düsseldorfa izdeluje top za tank Leopard 2, KMV iz Münchna izdeluje šasijo, pojasnjuje britanska tiskovna agencija.

Tako je razvoj glavnega bojnega tanka Leopard postal primer za sodstvo, s kančkom cinizma poudarja Spiegel.

In dodaja, da orožarsko podjetje Krauss Maffei Wegmann toži Rheinmetall, saj gre za to, kdo ima pravice do tanka.

Še vedno ni znano, kakšne posledice bo imel ta spor na sodelovanje obeh podjetij, dodaja Reuters in navaja, da sta prejšnji teden skupaj objavila naročilo nemške vojske za posodobitev 143 bojnih vozil Puma, kar je projekt v vrednosti približno 770 milijonov evrov.

Zaradi višjih izdatkov Nemčije za obrambo in oboroževanje Kijeva je Rheinmetall letos zabeležil rekorden zaslužek, poudarja Reuters.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek