REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Primerjava življenjskih stroškov po svetu: Kje je najdražje, kje najbolj poceni in kje je Ljubljana?

Primerjava življenjskih stroškov po svetu: Kje je najdražje, kje najbolj poceni in kje je Ljubljana?Ljubljana in New York - stroški življenja doma in po svetu... Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Življenjski stroški hitro naraščajo po vsem svetu. A ne povsem enako.

Kje je najdražje, kje najbolj poceni in kje je Ljubljana?

Količina denarja, ki je potrebna za plačilo vsakodnevnih stroškov, kot sta stanovanje in hrana, se od mesta do mesta zelo razlikuje.

Nekatera mesta, kot je New York, so znana kot posebej draga mesta za življenje.

Kako se torej vsakodnevni stroški v New Yorku resnično primerjajo s stroški v krajih, kot sta Bejrut v Libanonu ali Bangalore v Indiji – in Ljubljana v Sloveniji?

To nam lahko na zanimiv način pokaže grafika Victorja Dépréja, ki uporablja podatke iz baze Numbea za leto 2022 za primerjavo življenjskih stroškov in kupne moči v 578 različnih mestih po vsem svetu, pri čemer kot osnovno merilo za primerjavo uporablja mesto New York.

Čeprav je New York splošno priznan kot eno najdražjih mest na svetu, po podatkih Numbea – največje zbirke podatkov o mestih in državah, ki jih prispevajo uporabniki – obstaja več mest, ki so dejansko dražja od »velikega jabolka.«

Tukaj je pogled na primerjalne življenjske stroške v 578 mestih po vsem svetu.

Ljubljana ima indeks 57,2, kar pomeni, da je v primerjavi z življenjem v New Yorku življenje v glavnem mestu Slovenije skoraj enkrat ceneje.

Ljubljana ima indeks 57,2, kar pomeni, da je v primerjavi z življenjem v New Yorku življenje v glavnem mestu Slovenije skoraj enkrat ceneje.

Kar se tiče kupne moči, pa se je ta ustavila na številki 62,2, kar pomeni, da je celo nekoliko višja od indeksa stroškov, a še vedno nižja od kupne moči prebivalcev New Yorka.

Podatke lahko pregledate sami.

Če ima mesto indeks življenjskih stroškov 121, to pomeni, da so vsakodnevni stroški v povprečju za 21 odstotkov višji kot v New Yorku.

Pomembna pa je tudi kupna moč.

Življenski stroški v mestih
Življenski stroški v mestih po svetu. Vir: Posnetek zaslona

Nekatera švicarska mesta so zelo visoko na lestvici dragih mest (npr. Ženeva), je pa tam tudi kupna moč prebivalstva visoka.

Za življenje je sicer najdražje mesto Hamilton na Bermudih (kamor je potrebno uvoziti praktično vse), zelo draga mesta pa so tudi švicarska mesta in, morda presenetljivo – Bejrut.

Po drugi strani pa je najbolj poceni mesto Kozhikode v Indiji, približno enako nizki stroški življenja pa so tudi v pakistanskem Islamabadu ali v afganistanskem Kabulu.

Če torej načrtujete potovanje v tujino ali celo skorajšnjo selitev iz Slovenije so to vsekakor podatki, ki jih je dobro poznati…

Delite članek