REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Premalo in prepozno: EU poskuša pomiriti jezo kmetov, medtem ko se protesti širijo, a čas beži

Premalo in prepozno: EU poskuša pomiriti jezo kmetov, medtem ko se protesti širijo, a čas bežiMnožični protesti kmetov po vsej EU so Bruselj spodbudili k organizaciji strateškega dialoga z njimi. Vprašanje je, ali bo von der Leynovi uspelo omiliti ali odložiti nov val protestov. Vir: Posnetek zaslona, X

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da je čas, da se Evropska unija loti naraščajočih problemov kmetijstva, saj vse več kmetov protestira proti zeleni politiki in znižanju subvencij v ključnem volilnem letu za Evropo.

»Vsi imamo enak občutek nujnosti,« je dejala Ursula von der Leyen ob napovedi strateškega dialoga s kmetijskim sektorjem. »Stvari se morajo izboljšati,« je obljubila.

Njene pripombe, piše Bloomberg, so del novega poskusa EU, da ublaži jezo kmetov, ki so jezni zaradi nenehno spreminjajočih se predpisov, ki so mnoge od njih potisnili na rob bankrota.

Težava je v tem, da je tako imenovani strateški dialog bloka sedemindvajseterice počasen proces in ni jasno, koliko lahko kratkoročno stori za zadušitev novega vala protestov.

Nemški kmetje so ohromili največje gospodarstvo EU zaradi zvišanja davkov in proračunskih rezov, ki so posledica gospodarskega zloma Nemčije kot nekdanjega »motorja Evrope«.

Nemški kmetje so prejšnji konec tedna v Berlinu priredili nove proteste, ki se jih je udeležilo kar 10.000 ljudi, kolikor se jih je predhodno prijavilo za udeležbo na tokratni akciji, piše Berliner Morgenpost.

Slogan protestnikov je »Ustavimo krivice in lakoto - okrepimo pravice kmetov po vsem svetu,« protestniki pa se niso prvič zapeljali po mestu, da bi pohod zaključili pri uradu nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Francoski kmetje so v četrtek ustavljali tovornjake s tujimi izdelki:

»Ne smemo uvažati živil, ki jih ne želimo pridelati doma,« je dejal vinogradnik Silvi.

Opozicijski politik in nekdanji evroposlanec iz Francije Florian Philippot pa je opozoril, da je »Evropska komisija sredi upora #AngryFarmers pravkar zagrešila veliko provokacijo z napovedjo, da želi pospešiti sprejetje prostotrgovinske pogodbe EU-MERCOSUR, ki bo uničila naše kmetijstvo! Bruselj to zmore, saj pogodbe določajo, da ima EU 'izključno pristojnost' nad trgovino!«

»Izvršni podpredsednik Evropske komisije, Latvijec Valdis Dombrovskis, je pravkar povzročil začudenje v kmetijskem svetu na tiskovni konferenci z izjavo: 'Zaključek pogajanj z Mercosurjem je na dosegu roke pred koncem tega mandata. Prizadevamo si, da bi izkoristili to priložnost, ki je velikega geopolitičnega pomena!« je poudaril Florian Philippot.

Južni skupni trg, splošno znan pod špansko kratico Mercosur in portugalsko Mercosul, je južnoameriški trgovinski blok, ustanovljen s pogodbo iz Asuncióna leta 1991 in Protokolom Ouro Preto leta 1994. Njegove polnopravne članice so Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj.

Na Poljskem nameravajo kmetje blokirati ceste na kar 250 lokacijah v znak protesta proti načrtom EU za zajezitev izpustov ogljika in zaradi tistega, kar so organizatorji opisali kot nenadzorovan uvoz hrane iz sosednje Ukrajine.

Sporočilo von der Leynovi: To je tisto, kar vzrejate s svojimi BlackRock partnerji. GSO poln pesticidov od vašega dragega Vladimirja Zelenskega & Co. Vir: Posnetek zaslona, X

Prizadevanje EU za nove okoljske predpise je že lani sprožilo velik odziv – zlasti na Nizozemskem.

Odpor kmetov pa je povzročil, da so se prvotni predlogi izvršne veje bloka EU držav razvodeneli, vključno z zakonom o obnovi narave in porazom načrta za prepolovitev uporabe pesticidov do leta 2030.

Strateški dialog EU bo vključeval kmete, zadruge, agropodjetja, civilno družbo in finančne institucije, da bi do poletja – in vsekakor pred volitvami za Evropski parlament - dosegli zaključke, je prepričana von der Leynova.

Otvoritve se je udeležilo približno 30 predstavnikov kmetijskega sektorja in akademske skupnosti.

Od leta 2014 je EU porabila 2,5 milijarde evrov za podporo kmetom.

Svojemu ogromnemu kmetijskemu skladu za obdobje 2023–2027 je namenila več kot 260 milijard evrov, kar je približno ena tretjina skupnega proračuna EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek