REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preiskava v Nemčiji razkrila: Ameriški obveščevalci poskušali preprečiti gradnjo »Severnega toka 2«

Preiskava v Nemčiji razkrila: Ameriški obveščevalci poskušali preprečiti gradnjo »Severnega toka 2«Ameriška vlada je uporabila obveščevalne službe ZDA za neposreden boj proti Severnemu toku 2 za obrambo svojih interesov. Vir: Posnetek zaslona

Agenti ameriških obveščevalnih služb so dolga leta poskušali preprečiti dokončanje plinovoda Severni tok 2, tudi v času mandata ameriškega voditelja Donalda Trumpa, je dejal predsednik frakcije Socialdemokratske stranke (SPD) v parlamentu Mecklenburg-Predpomorjanskega, Thomas Krüger, poroča TASS.

Nemški poslanec se je skliceval na besede dveh neimenovanih oseb, ki sta pričali v okviru preiskave o oblikovanju sklada za podporo gradnje plinovoda, ki jo izvaja parlamentarna komisija omenjene pokrajine.

»Obe priči sta potrdili, da so predstavniki ameriških tajnih služb vodili aktivno kampanjo, v kateri so se obračali na okoljevarstvene organizacije v Mecklenburg-Predpomorjanskem, da bi preprečili gradnjo 'Severnega toka 2' in jim ponudili svojo podporo,« je dejal Krüger v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strain frakcije SPD.

Ena od prič je izjavila, da je z njo neposredno govoril predstavnik obveščevalnih služb, nato pa sta se srečala na ozemlju zvezne države, ker je pojasnjeval svoje dejavnosti z zaščito »ameriških interesov«.

»Zato je jasno, da je med Trumpovim mandatom vlada ZDA uporabila obveščevalne službe za neposreden boj proti 'Severnemu toku 2' v Mecklenburg-Predpomorjanskem, da bi branila svoje interese,« je dejal Krüger.

Nemški Spiegel je navedel, da je komisija za priče povabila nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja in premierko zvezne dežele Manuelo Schwezig.

V Nemčiji veljata za nekdanja lobista za gradnjo »Severnega toka 2«. Datumi obravnav še niso znani.

Gradnja »Severnega toka 2«, ki naj bi bila po prvotnih načrtih končana pred koncem leta 2019, je bila končana septembra 2021 zaradi zamud, ki so bile posledica sankcij ZDA.

Ekološki sklad »Klimatistiftung MV« je bil ustanovljen 19. januarja 2021 v Mecklenburg-Predpomorjanskem s sodelovanjem podjetja »Nord stream 2 AG«. V tem območju se konča podvodni del plinovoda, kjer se poveže s transportnim omrežjem Nemčije.

Med cilji organizacije je bil »prispevek k nadaljevanju izgradnje plinovoda 'Severni tok 2'«. Opozicija in mediji pa so menili, da je glavni cilj sklada zaobiti ameriške sankcije proti temu projektu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek