REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povprečna plača za junij na mesečni ravni nominalno navzgor, realno navzdol

Povprečna plača za junij na mesečni ravni nominalno navzgor, realno navzdolDenar Euro

Povprečna mesečna plača za junij je v Sloveniji znašala 1564,49 evra bruto oziroma 1018,70 evra neto. S tem je bila nominalno za 0,2 odstotka višja, realno pa za 0,4 odstotka nižja od povprečne mesečne plače za maj. V prvem polletju je zaposlena oseba zaslužila v povprečju 1570,67 evra bruto na mesec.

Povprečni zaslužek v prvih šestih mesecih leta je bil nominalno za 1,9 odstotka oziroma realno za 2,4 odstotka višji kot v enakem obdobju 2015, je danes sporočil državni statistični urad.

Junija je bila povprečna mesečna plača glede na maj v zasebnem sektorju višja za 0,3 odstotka, v javnem sektorju pa za 0,2 odstotka. Izraziteje se je zvišala v dejavnostih rudarstvo (za 8,3 odstotka) in oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 6,3 odstotka), najbolj znižala pa v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 1,7 odstotka).

V prvem polletju so najvišjo povprečno mesečno plačo prejeli zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer 1433,13 evra neto. V tem obdobju se je povprečna mesečna neto plača v primerjavi s plačo za enako obdobje lani zvišala v večini dejavnosti, najizraziteje v dejavnosti javne uprave in obrambe ter v dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 4,8 odstotka); znižala se je le v dejavnosti promet in skladiščenje (za 0,3 odstotka) ter v drugih dejavnostih (za 0,4 odstotka).

Najvišjo povprečno mesečno plačo so v prvem polletju prejeli zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji; znašala je 1113,36 evra neto ali približno 92 evrov več od slovenskega povprečja. V tem obdobju se je povprečna mesečna neto plača v primerjavi z enakim obdobjem lani najbolj zvišala v posavski (za 2,6 odstotka) in koroški (za 2,4 odstotka) statistični regiji.