REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posodobitev: Napovedi za 4,5-odstotno rast azijskega gospodarstva v letu 2024

Posodobitev: Napovedi za 4,5-odstotno rast azijskega gospodarstva v letu 2024Fotografija iz zraka, posneta 18. marca 2024, prikazuje pogled na otok Dongyu v Boau v južnokitajski provinci Hainan. (Xinhua/Yang Guanyu)

Po poročilu, ki ga je v torek objavil Boao Forum za Azijo (BFA) naj bi azijsko gospodarstvo leta 2024 zraslo za približno 4,5 odstotka, kar bo preseglo rast iz leta 2023, in bo še naprej največ prispevalo k svetovni gospodarski rasti.

Boao Forum za Azijo (BFA) se ob tem sklicuje na svojo konferenco leta 2024 v Boau, letoviškem mestu v provinci Hainan na jugu Kitajske.

Glede na vodilno poročilo Foruma o azijskih gospodarskih obetih in napredku pri integraciji bo azijsko gospodarstvo kljub soočanju z različnimi zunanjimi gospodarskimi izzivi še vedno ohranilo razmeroma visoko stopnjo rasti, podprto z razmeroma močno potrošnjo in proaktivnimi fiskalnimi politikami.

Poročilo napoveduje, da naj bi bila stopnja gospodarske rasti vzhodne Azije po regijah enaka kot leta 2023, in sicer 4,3 odstotka.

Po poročilu, ki ga je v torek objavil Boao Forum za Azijo (BFA) naj bi azijsko gospodarstvo leta 2024 zraslo za približno 4,5 odstotka, kar bo preseglo rast iz leta 2023, in bo še naprej največ prispevalo k svetovni gospodarski rasti.

Pričakuje se, da se bo gospodarska rast Južne Azije povečala s 5,4 odstotka leta 2023 na 5,8 odstotka, s čimer bo ohranila položaj najhitreje rastoče regije v Aziji.

Medtem se bo gospodarska rast v Srednji Aziji verjetno upočasnila na 4,3 odstotka s 4,5 odstotka leta 2023, medtem ko naj bi se gospodarska rast v Zahodni Aziji dvignila na 3,5 odstotka z 2,5 odstotka leta 2023.

"Glede na pariteto kupne moči se pričakuje, da bo azijski gospodarski agregat leta 2024 predstavljal 49 odstotkov svetovnega BDP, kar pomeni 0,5 odstotne točke več kot leta 2023," piše v poročilu.

Kar zadeva trgovino in naložbe, naj bi Azija leta 2023 obrnila trend upadanja, piše v poročilu in pojasnjuje, da pospešen razvoj digitalne trgovine, oživitev turizma v Aziji, nenehen napredek gospodarskih in trgovinskih ureditev kot so Regionalno celovito gospodarsko partnerstvo in pozitivni učinki prestrukturiranja azijskih vrednostnih verig in industrijskih verig na regionalno gospodarsko povezovanje naj bi postopoma dali nov zagon azijski trgovini in naložbam.

Kar zadeva zaposlovanje, je v poročilu navedeno, da zaradi nenehne gospodarske recesije obeti glede svetovnega zaposlovanja za leto 2024 niso posebej optimistični, saj napovedujejo razmeroma počasno rast zaposlovanja v naseljenih regijah vzhodne in južne Azije v letu 2024, kar bi lahko zmanjšalo splošno rast zaposlovanja v Aziji. "Toda skupna stopnja brezposelnosti v Aziji naj bi ostala pod svetovno ravnjo," piše v poročilu.

Kar zadeva dohodek, je v poročilu navedeno, da je rast dohodka "še vedno pod precejšnjim pritiskom," kljub povečanju skupnih tedenskih ur dela s polnim delovnim časom v večini azijskih regij. Glede na velike razlike v sektorskih dohodkih bi se lahko domača dohodkovna neenakost v azijskih gospodarstvih še poslabšala, opozarja poročilo.

Poročilo tudi napoveduje, da naj bi se na splošno inflacijski pritisk v večini azijskih gospodarstev v letu 2024 še dodatno zmanjšal, pri čemer je navedeno, da bodo gospodarstva, ki se trenutno soočajo z nižjo inflacijo, pričakovala dvig.

Z ustanovnim namenom spodbujanja gospodarske integracije v Aziji je poslanstvo BFA združevanje pozitivne energije za razvoj Azije in sveta.

Letna konferenca BFA 2024 poteka od 26. do 29. marca.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek