REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: Gorivo, pridobljeno iz ruske nafte, preplavilo Evropo!

Politico: Gorivo, pridobljeno iz ruske nafte, preplavilo Evropo!Kijev zdaj zahteva »prepoved vseh ruskih naftnih proizvodov, ki se prodajajo v državah G7«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dizel, kerozin in druga goriva, pridobljena iz surove nafte iz Rusije, so preplavili Evropo, zato Kijev poziva k ostrejšim sankcijam proti Moskvi, poroča Politico v članku »Ukraine cries foul as fuels refined from Russian oil pour into the EU« (Ukrajina joka, ker se goriva, rafinirana iz ruske nafte, zlivajo v EU).

Oleg Ustenko, gospodarski svetovalec ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, je pozval Evropsko unijo, Veliko Britanijo in ZDA, naj zaprejo »vrzel«, ki tretjim državam, kot so Indija, Kitajska in Turčija, omogoča predelavo nafte, kupljene od moskovskih državnih energetskih podjetij.

Skupina 7 (G7 – skupina bogatih zahodnih držav) je decembra poskušala uvesti zgornjo mejo 60 dolarjev za sodček surove nafte iz Rusije. Ideja je bila izvesti finančni pritisk na Moskvo, a ohraniti delovanje naftnih trgov.

Posledično so začele države, kot je Indija, kupovati rusko nafto in jo nato rafinirajo ter prodajajo drugim državam.

Indijski uvoz ruske nafte je maja dosegel 69 milijonov sodov, kar je skoraj desetkratno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021, pred začetkom konflikta v Ukrajini. Indija je lani od Rusije kupila 31 milijonov sodčkov.

Nato se je seveda močno povečal izvoz indijskega goriva v EU, ki je, odkar se je odpovedala poceni nafti in plinu, ki ju je sama uvažala iz Rusije – močno podhranjena, kar se dobav energentov tiče.

Junija je Indija v EU izvozila 5,1 milijona sodov dizla in 3,2 milijona sodov kerozina.

Ustenko je posebej izpostavil dramatično povečanje izvoza indijske nafte v EU. Grajal je Indijo, češ »ta je že pred invazijo kupovala rusko nafto, a je bila raven njihovega uvoza zanemarljiva, le približno en odstotek nafte, uvožene v EU. Zdaj je na ravni skoraj 40 odstotkov, kar je dramatična sprememba.«

Kijev zdaj zahteva »prepoved vseh ruskih naftnih proizvodov, ki se prodajajo v državah G7,« je dejal Ustenko.

Ustenko je dodal, da Kijev želi, da bi bila zgornja meja za rusko nafto le 30 dolarjev za sod. Poljska in baltske države so lani zahtevale nižje cene, a so države, kot je Grčija, katerih tankerji prevažajo rusko surovo nafto, to zavrnile.

Ti ukrepi, je dodal Ustenko, bi bili »signal proizvajalcem, da je dobava ruske nafte zdaj popolnoma nezakonita«, saj Moskva ta sredstva po njegovih besedah ​​uporablja za nakup orožja.

Toda malo verjetno je, da bo ta pobuda režima Vladimirja Zelenskega našla podporo v Bruslju, še posebej ne pred prihajajočimi evropskimi volitvami.

Po mnenju Maximilliana Hessa, sodelavca Ameriškega inštituta za zunanjo politiko, predelava ruske surove nafte v tretjih državah ne pomeni neuspeha sankcij proti Rusiji.

Del strategije Zahoda je, kot so ZDA večkrat povedale, je dejal Hess, ohraniti pretok ruske nafte tako, da Moskva zasluži manj z izvozom. A tudi to se ni uresničilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek