REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Petrol in Mbills z novo storitvijo mobilnega plačevanja

Petrol in Mbills z novo storitvijo mobilnega plačevanjaVRI: Petrol.si

Petrol in Mbills sta danes predstavila novo platformo, ki predstavlja naslednico pred dvema letoma predstavljene storitve za mobilno plačevanje Hal Mbills. Ta bo odslej nastopala pod blagovno znamko Petrol Mbills in z imenom Mbills.si. Petrol ob tem tudi lastniško vstopa v podjetje Mbills, in sicer z nakupom 76-odstotnega lastniškega deleža.

Petrol ob tem tudi lastniško vstopa v podjetje Mbills, in sicer z nakupom 76-odstotnega lastniškega deleža.

Kot je na današnji skupni novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, strateško sodelovanje z Mbills pomeni uresničitev vizije vstopa Petrola v inovativne mobilne plačilne storitve.

Željo po neodvisnosti od bančnega plačilnega sistema so po njegovih besedah doslej med drugim uresničevali z lastno plačilno kartico, ki pa je bila uporabna le na njihovih bencinskih servisih. Novo rešitev so našli v storitvi Mbills, ki je poleg svojega slovenskega porekla že bila implementirana.

Mbills je po besedah direktorice marketinga v podjetju Mbills Jerice Urbančič odprta platforma za mobilno plačevanje, ki temelji na mobilni denarnici. Uporabnikom med drugim omogoča plačevanje blagajniških računov in položnic, nakupovanje na spletu, nakazovanje denarja ter naročanje in plačevanje blaga s skeniranjem t. i. QR kode na izdelku.

Nekatere od njenih funkcij je imela že storitev Hal Mbills, ki jo je zasnovala družba Halcom, novosti, ki jih prinaša njena naslednica, pa sta možnost plačevanja ter vplačila in izplačila gotovine iz mobilne denarnice na vseh Petrolovih prodajnih mestih.

Po besedah ustanovitelja in lastnika podjetja Mbills Matjaža Čadeža so Petrol za partnerja izbrali med drugim zato, ker ima enako vizijo mobilnega plačevanja kot oni, posluje pa tudi zunaj Slovenije. Visok standard lahko dosežejo z velikim številom uporabnikov, kar jim Petrol lahko omogoči, je poudaril.

Mbills v okviru Petrola postaja samostojna družba, Čadež pa bo v njej ostal kot predsednik nadzornega odbora. Petrol bo imel v njej 76-odstotni lastniški delež, glede česar po Berločnikovih besedah trenutno čakajo le še na potrditev Banke Slovenije. Vrednosti posla v Petrolu ne razkrivajo.

Kot je pojasnil direktor podjetja Mbills Primož Zupan, se trg srečuje s problematiko prevelikega števila tovrstnih rešitev, ki onemogočajo uvedbo enotnega standarda. Mnoge rešitve ponujajo le delno funkcionalnost, zato so želeli v sodelovanju s Petrolom ustvariti platformo, ki bi združila vse funkcije.

V naslednji fazi nameravajo prodreti na tuje trge, kar jim omogoča tudi dovoljenje Banke Slovenije. Po Zupanovih besedah se bodo zaradi geografske bližine in priljubljenosti med Slovenci najprej osredotočili na Hrvaško.

Liptovska ulica 30
3210 Slovenske Konjice
Ljutomerska cesta 30
9250 Gornja Radgona
E-naslov: