REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor na BSF: Evropska unija je v zastoju

Pahor na BSF: Evropska unija je v zastojuStrateški forum Bled (BSF), foto: bledstrategicforum.org

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob odprtju blejskega strateškega foruma (BSF) orisal svoj pogled na stanje v Evropski uniji. Ocenil je, da je povezava v zastoju.

Opažamo jasen deficit vizije nadaljnje poglobitve EU, zato pa vse bolj jasno vidimo vračanje k nacionalnim politikam," je dejal.

Kot je poudaril v uvodu v panel voditeljev na 13. BSF, ta zastoj ne pomeni, da se je ustavil čas in da je EU v nekem zamrznjenem stanju. "Nasprotno. Opažamo jasen deficit vizije nadaljnje poglobitve EU, zato pa vse bolj jasno vidimo vračanje k nacionalnim politikam," je dejal.

Po Pahorjevih besedah zastoj ne pomeni, da vsi čakamo, stojimo na mestu. "Očitno je, da tisti, ki niso naklonjeni nadaljnji krepitvi EU, gredo naprej. Mi, ki smo za nadaljnjo krepitev, pa stojimo na mestu," je opozoril.

Zastoj pri institucionalnem, političnem, gospodarskem in drugem povezovanju EU daje moč nacionalistični politiki. "Zdi se, da tisti, ki verjamemo v močno EU, zdaj nimamo jasne vizije. Zato je toliko bolj jasna njena alternativa - vračanje moči državam članicam," je ocenil.

Očitno je, da tisti, ki niso naklonjeni nadaljnji krepitvi EU, gredo naprej. Mi, ki smo za nadaljnjo krepitev, pa stojimo na mestu.

Če v razumnem času tisti, ki verjamemo v pomen EU za mir, varnost in blaginjo Evropejcev ne bomo dali neke vizije, skupne politične platforme za razvoj EU, za njeno renesanso, se lahko v naslednjih petih ali desetih letih evropska ideja znajde ne samo v razvoju, ampak tudi v zatonu, je opozoril predsednik.

Zastoj EU se bo po njegovih besedah spremenil v krizo, če bo nacionalistična politika začela prevladovati. "Zaenkrat še ne. Vendar je močnejša, kot kadarkoli prej. In je v vzponu," je opozoril.

"Proevropska politika, v strahu za svoj položaj, se ji prilagaja. Ne ponuja alternative. Mislim, da tako ne more iti več naprej. Treba je sprejeti neko politično tveganje. Treba se je izpostaviti," je dejal Pahor.

Spregovoril je tudi o širitvi EU na Zahodni Balkan. Po njegovem mnenju je Slovenija zainteresirana za uspeh teh prizadevanj. "Šibka EU pa se ne bo mogla širiti na Zahodni Balkan," je opozoril.

Kritičen je bil do Evropske komisije, ker ni priznala odločbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Zakaj bi se države na Balkanu trudile, da dosežejo dogovor o odprtih vprašanjih, če jim takih dogovorov ni potrebno spoštovati?" se je ob tem vprašal.