REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oljkarji pričakujejo do 40-odstoten izpad pridelka

Oljkarji pričakujejo do 40-odstoten izpad pridelka

Zaradi suše in škodljivcev oljkarji v Slovenski Istri letos pričakujejo povprečno do 40-odstoten izpad pridelka, kar pa se ne bi smelo poznati na ceni olja, ocenjuje Viljanka Vesel iz centra za oljkarstvo. Zaradi letošnjih sušnih razmer utegnejo plodovi biti bolj grenki in pikantni, kar pa po drugi strani pomeni večjo vsebnost antioksidantov.

Čeprav so bili spomladanski obeti zaradi zadostne količine padavin, tudi tik pred cvetenjem, spodbudni, pa so se zaradi suše od junija pa vse do konca avgusta ustavili procesi v plodovih, posledično pa so oljkarji letos imeli izpad pridelka, je za STA pojasnila vodja koprskega centra za oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Veselova.

Poleg suše je večje težave kot običajno povzročil škodljivec, ki ga običajno zanemarijo, to je oljčni molj. Ta je naredil največ škode na istrski belici, ki je sicer najbolj razširjena sorta na tem območju. Zadnje presenečenje pa je v zadnjem obdobju pred obiranjem bil pojav oljčne muhe. Na splošno, ob razlikah med legami, je tako moč oceniti do 40-odstoten izpad pridelka, kar pomeni, da je moč pričakovati okoli 350 ton olja, je ugotavljala vodja centra za oljkarstvo.

Podobne izpade pridelka predvidevajo tudi v tujini, na primer v sosednji Italiji, kjer že napovedujejo povišanje cen. Kljub temu Veselova meni, da pri nas do povišanja cen ne bo prišlo. "Pravzaprav je že peto leto, ko je manj olja, kot bi ga lahko bilo... in kljub temu mislim, da do nekih zvišanj cen ni prišlo," je spomnila.

Kar se same kakovosti tiče, je vodja centra za oljkarstvo jasna: "V vsakih pogojih se da narediti olje, ki je zelo dobro." Najboljše zagotovilo pri izbiri ostaja zaščitena označba porekla. Ta je po njenih besedah boljša garancija za kakovost kot sama oznaka ekstra deviško olje.

Same značilnosti letošnje sezone se sicer lahko odražajo tudi na olju. Sušne razmere, kakršne so bile letos, tako lahko vplivajo na to, da so plodovi in posledično tudi olje običajno bolj grenki in pikantni, olje pa zato nekoliko neuravnovešeno. Po drugi strani pa Veselova opozarja, da pikantnost pomeni veliko vsebnost antioksidantov, kar pa ugodno vpliva na zdravje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek