REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova kakovost proizvodnih sil je ključnega pomena za kitajsko gospodarstvo

Nova kakovost proizvodnih sil je ključnega pomena za kitajsko gospodarstvoZaposleni delajo na proizvodni liniji zaslonov v podjetju v okrožju Yaohai, Hefei, vzhodnokitajska provinca Anhui, november. 16. 2023. (Fotografija Xie Chen/Xinhua)

Med letnima »dvema zasedanjema« na Kitajskem, ki sta pomembna dogodka v političnem koledarju države, se je med nacionalnimi zakonodajalci in političnimi svetovalci pojavila besedna zveza »nova kakovost proizvodnih sil«.

Ta izraz je vse bolj v ospredju v kontekstu kitajske gospodarske nadgradnje.

Izraz »nova kakovost proizvodnih sil« je vse bolj v ospredju kitajske gospodarske nadgradnje.

V poročilu o delu vlade, ki je bilo predstavljeno ob otvoritvi letnega zasedanja Nacionalnega ljudskega kongresa v torek, je bil opazen poudarek na pospeševanju razvoja novih kakovostnih proizvodnih sil v okviru prizadevanj za posodobitev kitajskega industrijskega sistema.

Ta strategija velja za ključno za ohranitev in okrepitev kitajske rasti kakovosti zdaj in v prihodnosti.

Razvoj novih kakovostnih proizvodnih sil v drugem največjem gospodarstvu na svetu prihaja ob pravem času za reševanje gospodarskih izzivov.

Obiskovalci opazujejo robota, ki vari avtomobilsko karoserijo med 23. kitajskim mednarodnim industrijskim sejmom (CIIF) v Šanghaju na vzhodu Kitajske, september. 19., 2023. (Xinhua/Fang Zhe)

Proizvodne sile nove kakovosti, ki jih zaznamujejo inovacije, so v bistvu napredna produktivnost.

Te sile pomenijo odmik od tradicionalnih modelov gospodarske rasti in so v skladu z novo kitajsko razvojno filozofijo, ki daje prednost inovacijam in trajnosti.

Vključujejo visokotehnološke, učinkovite in visokokakovostne metode produktivnosti.

Kitajska se po letih hitre rasti preusmerja v gospodarstvo, za katero sta značilna visokokakovostni razvoj in nadgradnja industrije.

Kitajska upa, da bo s spodbujanjem novih kakovostnih proizvodnih sil preoblikovala tradicionalne industrijske panoge in jih naredila naprednejše, inteligentnejše in okolju prijaznejše.

Kitajska upa, da bo s spodbujanjem novih kakovostnih proizvodnih sil preoblikovala tradicionalne industrijske panoge in jih naredila naprednejše, inteligentnejše in okolju prijaznejše.

Ta prehod je bistvenega pomena za izboljšanje produktivnosti, učinkovitosti in globalne konkurenčnosti.

Ta premik na primer ponazarja kitajsko prizadevanje za inteligentno rudarstvo.

Z uvajanjem naprednih tehnologij v premogovništvo želi Kitajska povečati varnost in učinkovitost proizvodnje ter hkrati zmanjšati onesnaževanje.

Razstavljavec prikazuje inteligentne, spretne bionične roke na drugem Global Digital Trade Expo v Hangzhouju, vzhodnokitajski provinci Zhejiang, novembra. 24., 2023. (Xinhua/Xu Yu)

Vpliv novih kakovostnih proizvodnih sil na kitajsko gospodarsko strukturo je že očiten.

Po podatkih Nacionalnega statističnega urada je bila v sektorjih, kot so vozila na novo energijo, proizvodnja sončnih celic in storitveni roboti, zabeležena znatna medletna rast.

Svetovni položaj Kitajske na področju naložb v raziskave in razvoj ter indeksov inovacij še dodatno poudarja zavezanost države tem novim silam.

Nove kakovostne proizvodne sile so pripravljene postati glavno gonilo kitajskega gospodarstva in imajo ključno vlogo pri uresničevanju vizije Kitajske, da postane velika sodobna socialistična država.

V prihodnosti se pričakuje, da bodo te nove sile spodbujale rast v nastajajočih sektorjih. Hitro uvajanje tehnologij, kot sta umetna inteligenca in veriženje blokov, kaže na ta trend.

Vlada namerava spodbujati razvoj prihodnjih panog, kot sta kvantna tehnologija in znanosti o življenju, ter hkrati vzpostaviti območja, namenjena tem vrhunskim sektorjem.

Nove kakovostne proizvodne sile so pripravljene postati glavno gonilo kitajskega gospodarstva in imajo ključno vlogo pri uresničevanju vizije Kitajske, da postane velika sodobna socialistična država.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek