REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NKBM in KBS banka podpisali pogodbo o pripojitvi

Upravi Nove kreditne banke Maribor in KBS banke, nekdanje Raiffeisen bank, ki sta jo junija tako kot NKBM prevzela ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj, sta po današnji skupščini slednje podpisali pogodbo o pripojitvi KBS banke k NKBM. Do te bo prišlo, ko bosta soglasje dala Banka Slovenije oziroma Evropska centralna banka.

Kot so ob tem pojasnili v NKBM, je načrtovano, da bodo dokončno pripojitev izvedli januarja 2017, če bodo za to izpolnjeni vsi potrebni pogoji.

Predsednik uprave NKBM Robert Senica je ob tem povedal, da s predvideno združitvijo izpolnjujejo ambiciozne načrte pod okriljem novih lastnikov glede prihodnjega razvoja banke. "Tudi v združeni banki se bomo osredotočali na zagotavljanje sodobne in kakovostne ponudbe, spodbujanje razvoja v gospodarskem in družbenem okolju ter krepitev odnosov z vsemi, ki z banko sodelujejo," je dodal.

Po besedah predsednika uprave KBS banke Gvida Jemenška priprave na združitev potekajo po načrtih s ciljem optimalnega združevanja znanja, produktnega portfelja in procesov obeh bank. Prepričan je, da bodo stranke z združitvijo pridobile osveženo ponudbo sodobnih bančnih storitev, s širše razvejano mrežo poslovalnic pa jim bo združena banka še bližje in bolj dostopna.

Z dnem veljavnosti pripojitve se bo celotno premoženje KBS banke z vsemi obveznostmi in pravicami preneslo na NKBM, ta pa bo kot pravna naslednica prevzela vse obveznosti in pravice iz vseh poslov, ki jih je pred pripojitvijo sklenila KBS banka.

Kot je znano, je 1. septembra prišlo tudi do pripojitve Poštne banke Slovenije (PBS), s čimer je zdaj znova druga največja slovenska banka prevzela tudi okoli 180 zaposlenih. Takrat so v banki povedali, da bodo s pripojitvijo KBS banke tržni delež, ki zdaj znaša približno deset odstotkov, približali 15 odstotkom, kjer pa se ne nameravajo ustaviti, saj je dolgoročna strategija banke priti do vsaj 25-odsotnega tržnega deleža, ki bi jim zagotovil stroškovno učinkovitost.

Kako bodo to dosegli, za zdaj v banki še ne razkrivajo, saj da je to odločitev njihovih lastnikov, ki pa imajo po njegovih besedah svoje cilje. Tudi na vprašanje, ali jih morda zanima povezovanje s Sberbanko ali Abanko, je Senica septembra odvrnil, da o tem ne more govoriti.