REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški Linde in ameriški Praxair razmišljata o združitvi

V nemškem Lindu, kjer se ukvarjajo z dobavo industrijskega plina, so potrdili pogovore z ameriškim konkurentom Praxairjem o morebitni združitvi. Če bodo pogovori obrodili sadove, bi novonastala družba prevzela primat francoskemu Air Liquidu in postala največji svetovni dobavitelj industrijskega plina.

V nemškem podjetju so pojasnili, da so pogovori med podjetjema v zgodnji fazi, zato konkretnih informacij ne morejo dati, prav tako sploh še ni jasno, ali bo do združitve sploh prišlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združitev Linda in Praxairja bi sicer ustvarila velikana, ki bi prevzel mesto vodilnega industrijskega dobavitelja plina na svetu. Mesto, ki ga zaenkrat drži francoski Air Liquide.

Slednji je sicer nemškega konkurenta s prvega mesta izrinil maja letos, ko je prevzel ameriško družbo Airgas. Skupni letni prihodki Air Liquida in Airgasa bi tako morali preseči 20 milijard evrov (22,4 milijarde dolarjev), medtem ko naj bi jih združena Linde in Praxair ustvarila več kot 30 milijard dolarjev.

Nemško podjetje s sedežem v Münchnu sicer zaposluje 64.000 ljudi po vsem svetu, medtem Praxair s sedežem v Connecticutu šteje 26.000 zaposlenih.

Po potrditvi novice o morebitni združitvi so delnice Linda na frankfurtski borzi poskočile za 10 odstotkov, v New Yorku pa so se Praxairjeve delnice v zgodnjem trgovanju povzpele za skoraj štiri odstotke, še poroča AFP.