REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija z nižjo rastjo zaposlenosti, a še vedno rekordnim številom zaposlenih

Stopnja rasti zaposlenosti v Nemčiji je v tretjem letošnjem četrtletju znašala 0,9 odstotka, kar je manj kot v prvih dveh četrtletjih, a je skupno število zaposlenih kljub temu doseglo rekordnega 43,7 milijona. Delodajalci so skupno zaposlili 414.000 novih oseb, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ob koncu tretjega četrtletja je bilo v Nemčiji zaposlenih 43,7 milijona ljudi, kar je največja četrtletna vrednost od združitve vzhodnega in zahodnega dela Nemčije leta 1990.

Za največ novih zaposlitev je poskrbel storitveni sektor, ki je zaposlil skupno 197.000 oseb, od tega največ v zdravstvu in izobraževanju. V sektorju poslovnih storitev se je zaposlilo 123.000 ljudi, trgovina, transport in gostinstvo pa so prinesli skupno 94.000 novih zaposlitev.

Precej odpuščanj pa so zabeležili v proizvodnih dejavnostih, kjer je bilo v tretjem četrtletju zaposlenih 0,1 odstotka oziroma 5000 oseb manj kot v predhodnem. Kmetijski in gozdarski sektor je zabeležil 2,8-odstotno zmanjšanje števila zaposlitev.

Zmanjšalo se je tudi število samozaposlenih. Trenutno jih je v Nemčiji 4,32 milijona, kar je za 0,7 odstotka manj kot lani.

Stopnja rasti zaposlenosti je v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem znašala 1,3 odstotka, v drugem pa 1,2 odstotka. Stopnja rasti v tretjem četrtletju ni bila le nižja od teh dveh vrednosti, ampak tudi nižja od petletnega trenda rasti, še navaja dpa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek