REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Madžarska kljub »političnemu posilstvu« blokira 13. paket sankcij EU proti Rusiji, ki tokrat ciljajo tudi Kitajsko in Indijo

Madžarska kljub »političnemu posilstvu« blokira 13. paket sankcij EU proti Rusiji, ki tokrat ciljajo tudi Kitajsko in IndijoTežava je le v tem, da Evropska centralna banka zna natisniti evre (in poskrbeti za višjo inflacijo v EU), vendar ne ECB in ne članice EU ne znajo enako uspešno »natisniti orožja.« Vir: Posnetek zaslona, X

Kljub nedavni grožnji s »političnim posilstvom«, ki ga je Madžarska že doživela s strani ostalih članic »elitnega kluba«, znanega pod imenom Evropska unija zaradi svojega odpora pošiljanja 50 milijard evrov evropske pomoči Ukrajini, Budimpešta še naprej vztraja pri blokadi najnovejšega paketa sankcij EU.

Budimpešta nasprotuje omejitvam za kitajska podjetja, ki so vključena v bruseljski sveženj ukrepov, so za tiskovno hišo povedali viri.

Madžarska je med srečanjem veleposlanikov bloka v sredo namreč zavrnila podpis 13. paketa sankcij EU proti Rusiji, poroča Financial Times.

Veto pomeni, da je država edina članica bloka, ki nasprotuje novemu krogu omejitev.

Slovenska diplomacija se je, kot običajno, kratkovidno strinjala z ukrepi, ki bodo privedli do še dodatnega poslabšanja ekonomskih razmer v EU in Sloveniji.

EU si namreč prizadeva, da bi bil paket, ki zahteva podporo vseh držav članic, sprejet pred 24. februarjem, drugo obletnico začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini.

Predlagane omejitve naj bi bile namenjene 200 posameznikom in subjektom, večinoma iz Rusije.

Vendar pa so bila prvič po stopnjevanju dolgotrajnih napetosti med Kijevom in Moskvo v začetku leta 2022 na seznam vključena azijska podjetja – tri kitajska in eno indijsko.

Kitajska se je medtem že odzvala na poročila, da bi lahko bila njena podjetja na črnem seznamu, z besedami, da zavrača »nezakonite sankcije« in obljubila, da bo zaščitila interese kitajskih podjetij.

Bruselj štirim podjetjem očita, da pomagajo Moskvi, da se izogne omejitvam EU, predvsem z dobavo komponent, ki jih je mogoče preurediti za uporabo v brezpilotnih letalih in drugih oborožitvenih sistemih.

Madžarska, ki je dosledno kritizirala omejitve za Rusijo in dostavo vojaške pomoči EU Ukrajini, se »ni strinjala [z novim svežnjem sankcij], ker so tarča sankcij tudi kitajska podjetja«, je v četrtek za FT povedal neimenovan uradnik.

Drugi vir pa je zatrdil, da so imeli veleposlaniki EU dejansko »zelo plodno izmenjavo« glede sankcij.

Madžarska je paket blokirala z besedami, da potrebuje »nekaj več časa za analizo vsebine predlogov«, je poudaril citirani uradnik.

Kitajska se je medtem že odzvala na poročila, da bi lahko bila njena podjetja na črnem seznamu EU, z besedami, da zavrača »nezakonite sankcije« in obljubila, da bo zaščitila interese kitajskih podjetij.

Budimpešta je obsodila vojaško operacijo Moskve, vendar se je vzdržala dobave orožja Ukrajini, hkrati pa pozvala k diplomatski rešitvi krize.

Večkrat je tudi dejala, da sankcije bolj škodijo sami EU kot Rusiji.

Granat se ne da natisniti...
Težava je le v tem, da Evropska centralna banka zna natisniti keš oziroma evre (in poskrbeti za višjo inflacijo v EU), vendar ne ECB in ne članice EU ne znajo enako uspešno »natisniti orožja« za Ukrajino, kar sporoča tudi zgornji napis... Vir: Posnetek zaslona, X

Madžarske oblasti so se več mesecev upirale pritisku iz Bruslja in še naprej blokirale potezo EU, da bi Kijevu zagotovila dodatnih 50 milijard evrov pomoči, navajajoč pomanjkanje mehanizmov za nadzor nad tem, kako bo Ukrajina porabila denar.

O svežnju so se države članice na koncu –, ko so nekatere večje EU-države Madžarski zagrozile, da bodo uničile njeno gospodarstvo, če se ne bo strinjala s pomočjo za Ukrajino - dogovorile v začetku tega meseca, Evropski parlament pa naj bi ga odobril do konca meseca.

Težava je le v tem, da Evropska centralna banka (ECB) zna natisniti evre (in poskrbeti za višjo inflacijo v EU), vendar ne ECB in ne članice EU ne znajo enako uspešno »natisniti orožja.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek