REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lip Bled beleži rast naročil in načrtuje širitev

Lip Bled beleži rast naročil in načrtuje širitevVIR: Lip Bled

Lip Bled letos beleži osemodstotno rast in se lahko pohvali z veliko naročili tudi na zahodnih trgih. Pred kratkim zgrajena nova dovozna cesta, ki sovpada z urejanjem blejske severne obvoznice, podjetju omogoča nadaljnji razvoj, saj daje prostor za uresničitev od sedem do deset milijonov evrov vredne naložbe v širitev proizvodnje.

Lani je Lip Bled ustvaril 24,6 milijona evrov prihodkov, letos pa naj bi se ta številka povišala še za dva milijona evrov. Podatki za prvih deset mesecev namreč kažejo osemodstotno rast. Tudi ta čas, ko se zaradi sezone običajno začnejo zmanjševati naročila, ima podjetje ogromno naročil, pravi direktor Lipa Alojz Burja.

Največji porast beležijo v Nemčiji, Avstriji, na Češkem in v Franciji. Letos bodo v Lipu izdelali kar 361.000 vrat in podbojev. Zaradi nenormalno velikega pritoka naročil so preko agencij zaposlili 50 ljudi, tako da jih na Bledu za Lip sedaj dela več kot 300, pri čemer Burja opozarja, da je težko dobiti kvalificirane delavce.

Lipov poslovni model je usmerjen v to, da tekmuje z zahodnimi konkurenti pri zahtevnih izdelkih, ki jih cenejša vzhodna konkurenca ne more proizvajati. Hkrati gre za zelo razdrobljena naročila, kar je povezano z zelo zahtevno logistiko.

"Našo bodočnost vidimo v tem, da zgradimo zelo zahteven poslovni model, ki bazira na zahtevnih izdelkih z vsemi potrebnimi certifikati, da delamo izdelke po meri kupcev ampak na industrijski način, kar je ceneje kot če bi delali na obrtniški način," je dejal Burja in ocenil, da je to edina prava pot.

"Na današnjem konkurenčnem trgu tekmovati s serijsko proizvodnjo bi bil praktično samomor," je prepričan Burja, saj so stroški dela na vzhodu precej nižji kot pri nas, na Poljskem denimo za 40 odstotkov. Zahodni konkurenti pa imajo prednost v dobri opremljenosti, avtomatizirani proizvodnji in velikem domačem trgu.

Začrtan poslovni model Lip Bleda sicer še ni v celoti zgrajen. Po oceni Burje so na pol poti. Trenutno se ukvarjajo predvsem s tem, kako izboljšati postopke, povečati produktivnost in nadgraditi podporno okolje. Hkrati so se lotili prenove standardov vodenja kakovosti in ravnanja z okoljem.

Pred kratkim so zagnali prenovljeno kotlovnico, v katero so vložili 300.000 evrov, z njo pa so se zelo zmanjšale emisije v okolje. Sočasno je tekla 400.000 evrov vredna investicija v ureditev dovozne ceste in dodatnega odvodnavanja. Ob rekonstrukciji Rečiške ceste in gradnji severne obvoznice je bil namreč zgrajen nov cestni priključek v industrijsko cono, ki Lipu omogoča zaprtje dosedanjega priključka in pridobitev novih površin.

V pripravi je podrobni prostorski načrt za industrijsko cono, v kateri naj bi leta 2018 začeli graditi novo 6000 kvadratnih metrov veliko novo halo, v katero bi premestili lakirno linijo in nov robot za pleskanje vrat in podbojev. Gre za od sedem do deset milijonov evrov veliko naložbo. S tem bi sprostili eno od proizvodnih hal, s čimer bi pridobili prostor še za nadaljnjo avtomatizacijo.

Rast beleži tudi Lip Bohinj, v katerem je Lip Bled le še četrtinski lastnik, večinski pa je avstrijski Hasslacher holding. V Bohinju, kjer letos opažajo 13-odstotno rast prodaje, se pripravljajo na 13 milijonov evrov vredno naložbo v lesno-predelovalni center, ki ga naj bi začeli graditi prihodnje leto in s katerim bodo podvojili zmogljivosti žage, hkrati pa uredili proizvodnjo peletov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek