REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

LIDIJA GLAVINA MENI, DA JE STANJE V LUKI "POD KONTROLO": Med glasnim neodobravanjem zahteve, da se nadzorni svet in SDH odpovesta delu dobička v korist problematiki IPS

LIDIJA GLAVINA MENI, DA JE STANJE V LUKI Luka Koper

Na zboru delavcev Luke Koper, ki se ga je udeležilo več sto zaposlenih v družbi, so sprejeli več sklepov. Delavci med drugim zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke ter da se v nadzornem svetu in v SDH odpovejo delu dobička za reševanje problematike IPS.

Današnjega zbora delavcev, ki je potekal pred četrtkovo izredno skupščino Luke Koper in petkovo sejo nadzornega sveta družbe, ko je pričakovati zamenjavo sedanje uprave na čelu z Dragomirjem Matićem, se je kljub prazničnemu času po ocenah sveta delavcev udeležilo nekaj sto zaposlenih, upokojencev in občanov.

Zaposleni so na zboru sprejeli pet sklepov. Tako zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke Koper v skladu z državnim prostorskim načrtom v celoti. Prav tako zahtevajo, da se nadzorni svet družbe, Slovenski državni holding (SDH) in država odpovejo delu dobička z namenom reševanja problematike IPS. Zaposleni bodo tudi terjali polno odgovornost članov nadzornega sveta družbe v primeru, da ta nezakonito razreši upravo.

Delavci zahtevajo še, da Luka Koper postane enakopraven partner v podjetju 2TDK, in sicer sorazmerno glede na vložek za izgradnjo drugega tira, ter da se status navadnih delnic Luke Koper spremeni nazaj v prednostne delnice.

Lidija Glavina

Glavina: Stanje v Luki je "pod kontrolo"

V Koper je danes prišla predsednica uprave SDH Lidija Glavina. Njen kratek nastop je spremljalo glasno neodobravanje prisotnih delavcev, kljub temu pa je Glavina ob odhodu z zbora delavcev ocenila, da je stanje v Luki Koper "pod kontrolo". "SDH dela v dobro Luke Koper, naredil bo vse, kar lahko, da bo Luka Koper samo še bolje delala," je dodala.

Svet delavcev je sicer na današnji zbor povabil predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Mira Cerarja, infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Jureta Lebna ter predsednika in člana nadzornega sveta Luke Rada Antoloviča in Uroša Iliča, ki pa so se opravičili.

Članek omogoča: REGIONAL OBALA