REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lek z novim zdravilom proti genu za razvoj migrene

Lek z novim zdravilom proti genu za razvoj migreneLek Ljubljana - zdravilo proti migreni

Evropska komisija je nedavno odobrila zdravilo, ki je bilo kot prvo posebej razvito za preprečevanje migrene. Deluje tako, da zavira receptor za peptid, ki je povezan z genom za kalcitonin (CGRP), ta pa ima ključno vlogo pri razvoju migrene, so sporočili iz Leka, ki je del skupine Novartis, v katerem so zdravilo razvili.

Gre za zdravilo za preprečevanje migrene pri odraslih, ki imajo štiri ali več migrenskih dni na mesec. V kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo 2600 bolnikov, so tisti, ki so se zdravili z erenumabom, imeli vsaj za polovico manj migrenskih dni v mesecu, pri čemer sta bili varnost in prenosljivost zdravila podobni placebu, navaja Lek v sporočilu medijem. Zdravilo lahko bolnik injicira samostojno ali pa ga namesto njega vsake štiri tedne aplicira zdravstveni delavec z injekcijskim peresnikom.

Po navedbah Leka se je zdravilo izkazalo za učinkovitega tudi pri bolnikih, ki potrebujejo zahtevnejše zdravljenje.

Po njihovih navedbah se je zdravilo izkazalo za učinkovitega tudi pri bolnikih, ki potrebujejo zahtevnejše zdravljenje. Je edino zdravljenje z delovanjem na mehanizem, povezan s CGRP receptorjem, ki je bilo posebej raziskano pri bolnikih, ki imajo za sabo dve do štiri neuspešna zdravljenja migrene z zdravili, ki se pogosto uporabljajo za preprečevanje migrenskih napadov.

Vmesna analiza iz podaljšane petletne odprte študije epizodne migrene je tudi pokazala, da je bil več kot eden od štirih bolnikov, ki so prejemali 70-miligramski odmerek zdravila in so bili medtem več kot 15 mesecev aktivno spremljani ter ocenjeni za zdravljenje migrene, popolnoma brez migrene.

Najpogostejši neželeni učinki, ki so jih poročali v kliničnih študijah, so bili virusna okužba zgornjih dihal, okužba zgornjih dihal, sinusitis, gripa in bolečine v hrbtu.

Migrena je sicer posebna nevrološka bolezen, ki vključuje ponavljajoče se napade zmerne do hude bolečine v glavi. Ta bolečina je praviloma utripajoča, pogosto omejena le na eno stran glave in je lahko povezana s slabostjo, bruhanjem in povečano občutljivostjo na svetlobo, zvoke in vonjave. Migrena ima močan in omejujoč učinek na posameznika ter njegovo sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog. Svetovna zdravstvena organizacija je migreno razglasila za enega izmed desetih najpogostejših vzrokov onesposobljenosti moških in žensk.