REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lastniki T-2 z novo ustavno pritožbo zaradi stečaja družbe

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti glede začetka stečaja T-2, zato so se lastniki družbe, Gratel in Garnol odločili za novo ustavno pritožbo, poroča časnik Finance. Vrhovni sodniki so namreč presodili, da je bila odločitev višjega sodišča o začetku stečaja T-2 zakonita.

Ustavno sodišče je ugodilo predlogu največjega lastnika telekomunikacijske družbe T-2, družbe Garnol, in predlogu družbenika Gratel, ter s sklepom z 10. maja začasno zadržalo izvajanje stečajnega postopka nad družbo T-2.

Ustavno sodišče je takrat odločilo, da T-2 ostaja v stečaju, vendar je prepovedalo izvajanje vseh nadaljnjih dejanj v stečaju, denimo prodajo premoženja družbe. Ob tem je navedlo, da bo zadevi odločalo absolutno prednostno, vendar po skoraj petih mesecih odločitve še ni.

Vrhovno sodišče je o zahtevi za varstvo zakonitosti odločalo na podlagi vloge vrhovnega državnega tožilca. Vrhovno sodišče je presodilo, da je bila odločitev višjega sodišča o začetku stečaja T-2 zakonita, navajajo Finance. Lastniki so se sedaj obrnili še na ustavno sodišče, ki bo ustavni pritožbi obeh lastnikov vzelo v obravnavo in ju obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz objav na spletnih straneh Ajpesa.

"Vrhovno sodišče je v obrazložitvi izrecno zapisalo, da se bo moralo do trditev družbe Garnol o neustavnosti sklepa višjega sodišča o začetku stečajnega postopka opredeliti ustavno sodišče na podlagi vložene ustavne pritožbe," so za STA navedli v Garnolu. Ker s tem vrhovno sodišče ni želelo odločiti o navedbah vrhovnega državnega tožilca, so lastniki družbe T-2 uporabili možnost in na ustavno sodišče vložili še eno ustavno pritožbo. Pričakujejo, da bo to čim prej odločilo.

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega že v leto 2009, ko so se zaradi visokih dolgov T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja. Ta je nato pristal v prisilni poravnavi, predlani se je začela zgodba o začetkih in prekinitvah stečaja. Tega zahteva zlasti DUTB, ki je od NLB prevzela terjatve do T-2, predvsem zaradi neizpolnjevanja zavez iz načrta finančnega prestrukturiranja in prepričanja, da bo stečaj omogočil boljše poplačilo terjatev do družbe T-2.

Družba Garnol v nasprotju z DUTB vztraja na stališčih, da za stečaj družbe T-2 ne obstajajo ekonomski razlogi, saj je družba solventna in posluje z dobičkom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek