REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Krška nuklearka lani s skoraj pol milijona evrov čistega dobička

Krška nuklearka lani s skoraj pol milijona evrov čistega dobičkaNuklearna elektrarna Krško NEK

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je ob proizvodnji 5431 gigavatnih ur električne energije in 617 zaposlenih v preteklem remontnem letu ustvarila nekaj več kot 163,49 milijona evrov prihodka in leto končala z nekaj več kot 450.000 evri čistega dobička. Ob izpolnjevanju vseh varnostnih kazalcev in zahtev je obratovala zanesljivo in stabilno.

Kot navaja poročilo Neka za preteklo leto, objavljeno na nuklearkini spletni strani, so lani izpolnili vse varnostne kazalce z doslednim upoštevanjem vseh upravnih in okoljskih omejitev, brez nenačrtovanih samodejnih zaustavitev in s proizvodnjo, ki je presegla načrtovano.

Nek je po oceni uprave lani obratovala gospodarno, ob zagotavljanju visoke jedrske varnosti in doslednem upoštevanju okoljskih omejitev. Izpolnila je vse zastavljene cilje in hkrati načrtovano letno proizvodnjo presegla za nekaj več kot 30 gigavatnih ur.

V Neku so lani med 1. oktobrom in 5. novembrom opravili obsežen in zahteven redni remont z menjavo goriva, hkrati pa je tam potekal program nadgradnje varnosti, ki je zahteva Uprave RS za jedrsko varnost.

V nuklearki so nadaljevali tudi uvajanje modifikacij in tehnoloških izboljšav, ki neposredno izboljšujejo jedrsko varnost oz. zanesljivost obratovanja. Med pomembnejšimi posodobitvami poročilo navaja menjavo parno gnane turbinske črpalke pomožne napajalne vode, s katero so bistveno izboljšali zanesljivost tega sistema in pripomogli k zmanjšanju verjetnosti poškodbe sredice.

Več projektov so izpeljali tudi na sekundarni strani. Posodobili so generatorski sistem, zamenjali glavno generatorsko stikalo, hladilno enoto oklopljenih zbiralk in "vzbujalnik" napetostnega regulatorja, ki izboljšujejo zanesljivost obratovanja elektrarne.

Okrepljeno so izvajali tudi številne posodobitve in ukrepe, ki so potrebni zaradi dviga gladine Save pri gradnji akumulacijskega bazena nižjevodne hidroelektrarne Brežice. V Neku so novembra lani končali tudi nadzorni strokovni pregled Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn.

Sicer pa so v Neku za letos, ko nimajo remonta, napovedali proizvodnjo 5,9 milijarde kilovatnih ur električne energije. Hkrati si bodo prizadevali za stroškovno učinkovitost, ki bo ohranila njihovo konkurenčnost.

Nuklearkino poročilo še med drugim navaja, da je Nek organizacija, ki si zastavlja visoke cilje, hkrati pa ob dosežkih išče priložnosti za izboljšave. V svoji viziji so si v Neku zastavili, da bodo zgled jedrske varnosti na svetovni ravni, lanski izidi pa potrjujejo njihovo zavezanost izpolnjevanju zadanih ciljev ter poslanstvu na vseh temeljnih področjih, so dodali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek