REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koalicija bo poskusila reševati problematiko posojil v frankih

Koalicija bo poskusila reševati problematiko posojil v frankihZdruženje Frank

Potem ko se je z iztekom mandata prejšnjega sklica DZ končal tudi zakonodajni postopek za zakon za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih, se bo s to problematiko očitno ukvarjal tudi DZ novega sklica. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je povedal, da naj bi Združenje Frank v prihodnjih dneh predlagalo novo sistemsko rešitev.

"Indici in sodna praksa kažejo na to, da je šlo pri podeljevanju posojil v švicarskih frankih nekaj narobe," je po današnjih usklajevanjih predstavnikov koalicijskih poslanskih skupin povedal Pavšič. Če je šlo res nekaj narobe, naj se čim prej najde rešitev, ki bo dobra za obe strani, se je zavzel. "Moralna ali finančna škoda nastaja iz meseca v mesec," je posvaril.

"Indici in sodna praksa kažejo na to, da je šlo pri podeljevanju posojil v švicarskih frankih nekaj narobe," je po današnjih usklajevanjih predstavnikov koalicijskih poslanskih skupin povedal Pavšič. 

Po njegovih informacijah naj bi Združenje Frank v prihodnjih dneh predlagalo novo sistemsko rešitev, s podrobnosti o njej pa ni seznanjen.

V združenju so predlog zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih pripravili že pred več kot letom dni in konec lanskega decembra ga je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jankom Vebrom. A zakonodajne poti ni končal, saj so ga prehitele junijske predčasne parlamentarne volitve.

Robert Pavšič

Trenutno predlagana sistemska rešitev v koaliciji nima zadostne podpore, ker je še preveč vprašanj odprtih in bi lahko povzročila v prihodnosti dodatne težave, je po današnjih usklajevanjih povedal Pavšič. Zato so bili v koaliciji po njegovih navedbah veliko bolj nagnjeni k temu, da poiščejo alternativne rešitve.

Pavšič od Združenja bank Slovenije pričakujejo odgovorno in aktivnejšo držo v tem procesu. Po njegovih podatkih je trenutno odprtih še okoli 6000 posojil s skupno vsoto 415 milijonov evrov. "Odgovornost bank oz. združenja je, da takoj nadaljujejo pogovore s kreditojemalci," je dejal. K temu jih bo pozvalo tudi ministrstvo za finance.

Pavšič od Združenja bank Slovenije pričakujejo odgovorno in aktivnejšo držo v tem procesu. Po njegovih podatkih je trenutno odprtih še okoli 6000 posojil s skupno vsoto 415 milijonov evrov.

Decembrski zakonski predlog je predvideval pretvorbo posojil iz švicarskih frankov v evre po tečaju na dan sklepanja kreditnih pogodb. Obstoječe posojilne pogodbe bi tako ostale v veljavi. Zakon bi zajel posojilne pogodbe, sklenjene v obdobju od 28. julija 2004 do 31. decembra 2010, in vse kredite v švicarskih frankih.

Problematika posojil v švicarskih frankih se je pojavila potem, ko je švicarska centralna banka januarja 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro, ki jo je z različnimi ukrepi na valutnem trgu branila dobra tri leta. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s tem pa so se drastično dvignili tudi mesečni obroki odplačevanja kreditov.

Delite članek