REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski premier zavrnil srečanje z nemškim podkanclerjem, Kitajska pa že cilja kmetijski in letalski sektor EU

Kitajski premier zavrnil srečanje z nemškim podkanclerjem, Kitajska pa že cilja kmetijski in letalski sektor EUKitajski predsednik vlade je zavrnil srečanje z nemškim gospodarskim ministrom in podpredsednikom vlade kanclerja Olafa Scholza. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemški podkancler Robert Habeck, ki je tudi državni minister za gospodarske zadeve in podnebne ukrepe, menda ni uspel zagotoviti srečanja s kitajskim premierjem Li Qiangom med svojim tridnevnim potovanjem na Kitajsko, ki je bilo organizirano zaradi gospodarskih sporov in strahu pred trgovinsko vojno.

Habeck je v petek pristal v Pekingu, kjer je upal, da se bo srečal z Li Qiangom, preden je v soboto odpotoval v Šanghaj – vendar je bil obveščen, da sestanek »zjutraj pred odhodom ni mogoč«, je poročal Die Welt in dodal, da Habeck »nima pojma« zakaj je bil sestanek odpovedan.

Namesto tega se je nemški uradnik srečal s »celo vrsto kolegov iz kabineta«, tako da je bil njegov dan »dovolj poln«, piše v publikaciji.

Habeckovo tridnevno potovanje na Kitajsko je prvo visokega uradnika iz države EU, odkar je Bruselj predlagal nove dajatve za Kitajsko, ki bi lahko vplivale na nemška podjetja.

Samo nekaj ur pred njegovim prihodom je kitajsko ministrstvo za trgovino opozorilo, da bi lahko Evropska unija sprožila »trgovinsko vojno«, če bo še naprej »stopnjevala trgovinska trenja«.

»Odgovornost je v celoti na evropski strani,« je v petek izjavil tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino in obsodil protisubvencijsko preiskavo EU ter poudaril, da je blok sedemindvajseterice prezrl pomembno soglasje, ki sta ga dosegla voditelja obeh strani.

Je pa sporočilo odpovedanega sestanka jasno: Kitajski predsednik vlade se nima časa srečevati z nepomembnim podpredsednikom vlade iz neke Nemčije.

Opozorilo Pekinga prihaja po napovedi EU prejšnji teden o novih do 38-odstotnih carinah za kitajske proizvajalce električnih vozil, na kar se je Peking odzval z uvedbo protidampinške preiskave, usmerjene proti nekaterim proizvodom iz EU.

Peking je pred tem opozoril, da se bo kot odgovor na davek osredotočil na letalski in kmetijski sektor EU.

Habeck naj bi na sprejemu na nemškem veleposlaništvu v Pekingu izrazil tudi nezadovoljstvo s strategijo Berlina za Kitajsko, ki jo je označil za preveč kratkoročno in neusklajeno s kitajsko politiko drugih držav EU.

Vendar je priznal, da njegovo potovanje verjetno ne bo odpravilo trgovinskih napetosti.

Je pa sporočilo odpovedanega sestanka jasno: Kitajski predsednik vlade se nima časa srečevati z nepomembnim podpredsednikom vlade iz neke Nemčije.

Habecku, ki prihaja iz družine zagretih nacistov, verjetno ni koristilo niti to, da spada med ministre, ki se na gospodarstvo sploh ne spoznajo (Habeck je pred ministrovanjem pisal otroške pravljice).

Pred tem je Bunte poročal, da sta bila dedek in pradedek nemškega podkanclerja Roberta Habecka častnika v nacistični Nemčiji.

Kateri pa je bil najpomembnejši razlog, da se je Habecku zgodila odpoved srečanja, pa pojasnjuje Arnaud Bertrand:

Nemški kancler je pred tem namreč na široko razlagal, kako Kitajska izdeluje proizvode s prisilnim otroškim delom in kako takih proizvodov v EU nihče noče kupiti. Nemški podkancler je postal žrtev propagande zahodnih medijev.

Habecku, ki prihaja iz družine zagretih nacistov, verjetno ni koristilo niti to, da spada med ministre, ki se na gospodarstvo sploh ne spoznajo (Habeck je pred ministrovanjem pisal otroške pravljice).

»Nemški podkancler Robert Habeck gre prvič na Kitajsko (kar pomeni, da države sploh ne pozna) in takoj začne predavanje o 'človekovih pravicah' ter govori naravnost žaljive - in popolnoma neresnične - stvari, kot je npr. da 'morajo otroci neutrudno delati, v bednih pogojih' (kar absolutno ni res, v bistvu, če lahko Kitajsko karkoli kritiziramo, je to preveč izobraževanja za otroke -, ki jih starši včasih preobremenijo z domačimi nalogami - ampak tarnanje zaradi otroškega dela leta 2024 je odbito).

Kitajski premier Li Qiang je odpovedal srečanje, ki ga je načrtoval z Robertom Habeckom, ki je bil nato tako neverjetno neveden, da je komentiral, da 'ne ve, zakaj' je bilo srečanje odpovedano. Tukaj je namig zate Robert: morda zato, ker si prišel žalit njegovo državo?

Predstavljajte si kitajskega ministra, ki gre v Nemčijo in ob prihodu bruha neverjetno žaljive in nespametne laži o državi, na primer, da so Nemci zloglasni posiljevalci in da Kitajska ne bi nikoli kupovala izdelkov, ki so jih izdelali posiljevalci? Kako bi bilo to videti?

Mislim, daj no, saj ni težko, to je osnovno 'zlato pravilo': ravnaj z drugimi tako, kot bi želel, da ravnajo z vami, s spoštovanjem in vljudnostjo ... In ja, to ne pomeni, da to ne velja, ko se pogovarjaš z ljudmi iz drugih kulltur, pravzaprav verjetno velja še toliko bolj, ker je tam toliko zgodovine in so globalne južne države upravičeno site predavanj in drugih napadov na njihovo suverenost...«

Istočasno pa se je še nedolgo tega Habeck, ki je tako aroganten v izjavah do Kitajske aprila letos opravičeval samodržcu Zelenskemu, ker je nemška vlada potrebovala tako dolgo časa, da je spremenila svoja stališča glede predaje dodatnega orožja Kijevu.

Res, le kdo bi si želel snidenja s takšno copato?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek