REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski premier: Evropska unija naj ne politizira gospodarskih vprašanj

Kitajski premier: Evropska unija naj ne politizira gospodarskih vprašanjPredsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in kitajski premier Li Qiang ob robu vrha G20 v New Delhiju. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Soodvisnosti ne moremo enačiti s pomanjkanjem varnosti, tako kot gospodarskih vprašanj ne bi smeli politizirati, je med srečanjem s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ob robu vrha G20 v New Delhiju dejal kitajski premier Li Qiang.

»Ne morete preprosto enačiti soodvisnosti s pomanjkanjem varnosti. Še več, koncepta varnosti ne bi smeli 'razvodeneti' na področju gospodarskih vprašanj in jih politizirati,« je dejal Qiang.

Poudaril je, da »razvoj in odpiranje Kitajske Evropi in svetu prinašata priložnosti, ne tveganja«.

»Kitajska je pripravljena okrepiti interakcijo in sodelovanje z evropsko stranjo, da bi izboljšali zanesljivost in stabilnost kitajsko-evropskih trgovinskih in gospodarskih odnosov,« je poudaril.

Kitajski premier je izrazil upanje, da bo Evropska unija spoštovala načela tržnega gospodarstva in poštene konkurence, ohranila odprte trgovinske in investicijske trge ter zagotovila pravično, pregledno in nediskriminatorno okolje za kitajska podjetja, ki poslujejo in vlagajo v Evropi.

Po njegovih besedah ​​morata Kitajska in EU pokazati enotnost in zagotoviti stabilnost v okoliščinah globalne negotovosti. Dodal je, da je Peking pripravljen krepiti dialog in sodelovanje z Brusljem na področju čiste energije in zelenih financ.

Indija, mimogrede, predseduje G20 od 1. decembra 2022. Vrh v New Delhiju je potekal 9. in 10. septembra.

Vabila so bila poslana vsem voditeljem skupine G20, pa tudi voditeljem devetih drugih držav: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauritiusa, Nigerije, Nizozemske, Združenih arabskih emiratov, Omana in Singapurja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek