REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska bo za 100 milijonov ton zmanjšala proizvodnjo surovega jekla

Kitajska bo za 100 milijonov ton zmanjšala proizvodnjo surovega jekla

Kitajska je popustila pod mednarodnimi pritiski in sporočila, da bo do leta 2020 proizvodnjo surovega jekla zmanjšala za 100 milijonov ton, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napoved o zmanjšanju proizvodnje sovpada z odločitvijo EU, da bo na novo uvedla protidampinške dajatve na uvoz brezšivnih cevi iz železa in jekla iz Kitajske.

Kot so zapisali na Evropski komisiji, je njihova preiskava potrdila, da se kitajski izdelki v Evropi prodajajo po dampinških cenah. Da bi zavarovala podjetja iz EU, bo komisija uvedla dajatev v višini od 43,5 do 81,1 odstotka.

Začasne protidampinške dajatve bo EU uvedla na uvoz kitajskih brezšivnih cevi iz železa in jekla. Te se običajno uporabljajo v elektrarnah, gradbeništvu in v naftni ter plinski industriji, so pojasnili na komisiji.

Mednarodna skupnost sicer Kitajsko že dlje časa opozarja na prezasičenost trga, zaradi njihove visoke proizvodnje surovega jekla, perečo težavo pa je v načrtu 2016-2020 nagovorilo tudi kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo.

Kot načrt ministrstva povzema AFP, bo celotna industrija jekla na Kitajskem modernizirana, vsako investicijo, ki bi povečala proizvodnjo, pa bi bilo po njihovem mnenju potrebno ustaviti.

Načrt med drugim predvideva spodbudo zeleno naravnani proizvodnji, prav tako bo vlada spodbujala prevzeme in združevanje podjetij v sektorju.

Februarja je kitajsko ministrstvo sporočilo, da načrtujejo ukinitev 1,8 milijona delovnih mest v premogovni in jeklarski industriji, s čimer želijo zmanjšati presežene zmogljivosti sektorja.

Gospodarska zbornica EU na Kitajskem pa je pred časom objavila študijo, v kateri ugotavlja, da se je proizvodnja že tako prezasiščenga jeklarskega sektorja zvišala s 132 milijonov ton leta 2008 na 327 milijon ton v letu 2014.

Kitajska je sicer v petek sporočila, da je jeklarska industrija že dosegla letni cilj in proizvodnjo surovega jekla znižala za 45 milijonov ton.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek