REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska avtomobilska industrija od Pekinga zahteva uvedbo ukrepov proti Evropski uniji

Kitajska avtomobilska industrija od Pekinga zahteva uvedbo ukrepov proti Evropski unijiEvropska komisija je pred tem napovedala zvišanje carin na uvožene kitajske električne avtomobile tudi do 38 odstotkov. Vir: Posnetek zaslona, X

Kitajski proizvajalci avtomobilov so pozvali Peking, naj zviša carine na »bencince«, uvožene iz Evropske unije, kot protiukrep zaradi zvišanja evropskih carin na kitajske električne avtomobile, je v sredo poročal državni časnik Global Times.

Spomnimo, Evropska komisija je prejšnji teden napovedala, da bo s prihodnjim mesecem začasno zvišala carine za 17 do 38 odstotkov na uvožena kitajska električna vozila.

Carine bodo veljale poleg obstoječe 10-odstotne dajatve za vsa kitajska električna vozila, višina novih carin pa bo odvisna od proizvajalca.

Predstavniki kitajske avtomobilske industrije so na torkovem sestanku za zaprtimi vrati, ki so se ga udeležili tudi evropski proizvajalci, »vlado v Pekingu pozvali k sprejetju močnih protiukrepov in predlagali, da pozitivno razmisli o dvigu začasnih carin na bencinske avtomobile z motorji velike prostornine,« piše v poročilu.

Časnik Global Times je konec prejšnjega meseca poročal, da je avtomobilski raziskovalni center kitajske vlade predlagal, da bi oblasti zvišale tarife za bencinske limuzine in SUV-e z motorji, večjimi od 2,5 litra, na 25 odstotkov s sedanjih 15 odstotkov.

Kitajske oblasti so že prej nakazale, da se bodo odzvale na potezo EK.

To je slaba novica tako za slovenske kooperante nemških proizvajalcev avtomobilov kot za industrijo Nemčije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek