REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jeffrey Sachs: Ameriška javnost je sita zapravljanja denarja za Ukrajino

Jeffrey Sachs: Ameriška javnost je sita zapravljanja denarja za UkrajinoVendar pa »obstaja skupina, ki profitira« od vsega tega, in to je vojaško-industrijski kompleks, opozarja znani ameriški ekonomist. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriška javnost ima vojne, predvsem pa spopad v Ukrajini, za slabo naložbo, je dejal nagrajevani ameriški ekonomist in politični analitik Jeffrey Sachs.

Od začetka ruske vojaške operacije je Washington Kijevu odobril približno 113 milijard dolarjev pomoči, trenutno pa se ukvarja z dodelitvijo še 60 milijard dolarjev.

Sachs je v pogovoru z novinarko RT Oksano Bojko ocenil, da trmasto nizke ocene tako Kongresa kot predsednika Joeja Bidna kažejo na nezadovoljstvo davkoplačevalcev z zunanjepolitičnimi odločitvami Washingtona.

»Javnost je sita tega - Američani nočejo, da bi naša vlada trošila denar za te vojne ... vidijo, da je proračunski primanjkljaj ogromen, dolg narašča, nenehno jim govorijo, da ne morejo imeti zdravstvenega zavarovanja ... ali denar za skrb za otroke, ker je proračun v krizi,« je dejal.

Opozoril je, da je minilo približno 30 let, odkar je bil politični sistem ZDA v svojem prizadevanju za »svetovno hegemonijo« sposoben nasloviti temeljne probleme doma.

Kot je poudaril, niti en ameriški politik ni vprašal svojih ljudi, ali sploh želijo plačati za to »hegemonijo«.

Analitik, znan tudi po tem, da je bil po razpadu Sovjetske zveze svetovalec ruskih in ukrajinskih vlad, je ameriško pomoč v ukrajinskemu spopadu primerjal z igrami na srečo in to poimenoval za »slabo naložbo«, »izgubo denarja in zapravljanje življenj«.

Pa vendar izpostavlja, da »obstaja skupina, ki profitira« od svega tega, a to je vojaško-industrijski kompleks.

»Senatorji so večinoma agenti vojaško-industrijskega kompleksa in se ravnajo po ukazih,« je dodal.

In pojasnil, kako se financiranje vojne odobri kljub nasprotovanju javnosti.

Kijev svoje zahodne podpornike nenehno prosi za še več denarja in orožja sredi resnega pomanjkanja žive sile in streliva na frontnih črtah.

Navkljub temu ameriškim kongresnikom ni uspelo odobriti dodatnih sredstev za Ukrajino, preden so ZDA pred nekaj dnevi zašle v zimsko recesijo.

Glasovanje o paketu pomoči se bo nadaljevalo, ko se bo Kongres znova sestal 28. februarja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek