REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Japonsko gospodarstvo v drugem četrtletju stagniralo

Japonsko gospodarstvo je med aprilom in junijem stagniralo, kar je v nasprotju s pričakovanji analitikov, ki so napovedovali 0,2-odstotno rast. Stagnacija je obudila tudi dvome o učinkovitosti ukrepov, ki jih je za zagon tretjega največjega gospodarstva na svetu sprejela japonska vlada.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre stagnacijo pripisati predvsem varčevanju v podjetjih in manjšemu izvozu.

V drugem četrtletju je sicer japonsko gospodarstvo na letni ravni zabeležilo 0,2-odstotno rast, kar je še vedno pod pričakovanji analitikov, ki so napovedovali 0,7-odstotno rast.

Šibke številke prihajajo v času, ko se japonska oblast sooča s pritiski, da mora čim prej zagotoviti rast gospodarstva. Japonski premier Shinzo Abe je v ta namen sprejel vrsto stimulativnih ukrepov, a so se zaenkrat ti izkazali za precej neučinkovite, še poroča AFP.