REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Japonski izvozniki z največjim mesečnim padcem v sedmih letih

Japonski izvozniki so julija zabeležili največji mesečni padec v sedmih letih. Tamkajšnje ministrstvo za finance je objavilo, da je se izvoz julija na letni ravni skrčil za 14 odstotkov, uvoz pa za 25 odstotkov. Japonska je sicer julija zabeležila 513 milijard jenov (5,1 milijarde dolarjev) zunanjetrgovinskega presežka.

Kljub upadu je otoška država uspela obrniti trend, saj je lani v enakem obdobju zabeležila primanjkljaj. Julijski presežek je bil tudi nad pričakovanji analitikov, ki so napovedovali, da bo ta za pretekli mesec znašal 273,2 milijarde jenov, še poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na padec izvoza je sicer vplival močan jen.

Ekonomisti kljub presežku ostajajo previdni, saj je tretje največje svetovno gospodarstvo med aprilom in junijem letos stagniralo, medtem ko so analitiki napovedovali 0,2-odstotno rast. Stagnacija je obudila tudi dvome o učinkovitosti ukrepov, ki jih je za zagon tretjega največjega gospodarstva na svetu sprejela japonska vlada.